Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Epidemiavdelningarna vårdar majoriteten av covidpatienterna

Under den andra vågen av coronapandemin har fler hallänningar behövt vårdas på sjukhus för covid-19. Men det är en betydligt mindre andel av de som är i behov av sjukvård som läggs in på intensivvårdsavdelningen. Majoriteten vårdas på epidemiavdelningen.

Vid första anblick ser epidemiavdelningen ut som vilken sjukhusavdelning som helst. Dörrarna står på rad i korridorerna där vitklädda sjuksköterskor och undersköterskor rör sig fram och tillbaka. Men till skillnad från hur det brukar se ut på avdelning 82 kan dörrarna inte stå på glänt. I rummen ligger allvarligt sjuka covidpatienter och vårdpersonalen som går in måste utöver sitt munskydd också använda visir och plastförkläde.

Epidemiavdelning på sjukhuset i Halmstad, som i normala fall inte ens existerar i den här formen, är just nu den största avdelningen inom Hallands sjukhus. Ortopedi- och kirurgavdelning (avdelning 82) och den medicinska akutvårdsavdelningen (Mava) utgör tillsammans epidemiavdelningen i Halmstad som har plats för 36 covidpatienter.

Här vårdas de som är allvarligt sjuka och i behov av vård men som inte kräver intensivvård eller ständig övervakning. Nästan alla har kraftigt påverkade lungor och svårigheter med att andras.

– De är jätteoförutsägbara och deras tillstånd svänger jättemycket. En del kommer in för att de har det tufft med andningen och behöver bara ligga inne något dygn, en del ligger inne i veckor. Vi har fortfarande inte full kunskap om den här sjukdomen, säger Annelie Ekengren Eliasson som är verksamhetschef för avdelningen.

Det känns som att vi är i krig men att omvärlden inte riktigt förstår hur illa det periodvis har varit.

LÄS MER: Dyster rekordsiffra –19 nya dödsfall med covid-19 i Halland

Större andel patienter på epidemiavdelningen

Under den första vågen av pandemin var det inte lika många covidpatienter som krävde sjukhusvård men en större andel av de som lades in på sjukhus behövde vårdas på Iva. Nu ser det annorlunda ut.

På fredagsmorgonen vårdades totalt 44 patienter för covid-19 i Halland, varav en knapp tiondel av dessa på Iva. När trycket var som högst på Iva i våras vårdades mer än en tredjedel av de inlagda covidpatienterna på intensivvårdsavdelningen. En förklaring till förändringen är att man efter hand lärt sig mer om sjukdomen och vilka behandlingar som fungerar bäst.

– Man kan ge rätt behandling i rätt tid även om man fortfarande inte vet allt än. Det har gått från att man inte skulle använda kortison alls till att man nu vet när man ska ge det. Nu jobbar man också proppförebyggande, det hade man inte samma kunskap om i början, förklarar sjuksköterskan Helena Wallin som jobbat med covidpatienter under hela pandemin.

– Ribban för vilka som faktiskt läggs in på sjukhus har också förändrats under året. Vi har ganska många äldre patienter nu, vilket vi inte hade lika stor del av i början då det var sagt att de skulle stanna på sina boende, fyller Annelie Ekengren Eliasson i.

LÄS MER: Vaccineringen är i gång på Hallands sjukhus

LÄS MER: Region Halland skärper munskyddskraven

Syrgas en viktig del av behandlingen

För patienterna på epidemiavdelningen är det till stor del basal vård som gäller. Många behöver syrgas och i några av rummen som annars tillhör den medicinska akutvårdsavdelningen finns det möjlighet till högflödessyrgas för att kunna ge patienten en större mängd syrgas och under en längre tid.

Andningen påverkas mycket av hur patienten ligger eller sitter och de uppmanas att ofta byta läge och göra olika andningsövningar.

– Det handlar mest om andningen men de kan också ha en annan sjukdom i grunden som blivit sämre av covid och som måste behandlas. Man kan också få en bakteriell infektion av virusinfektionen, då behandlas det med antibiotika vilket covid inte gör, säger Helena Wallin.

Vi har fortfarande inte full kunskap om den här sjukdomen.

Patienter som är allvarligt sjuka av en annan anledning men samtidigt har testat positivt för covid ska dock inte vårdas på epidemiavdelningen. Alla avdelningar på sjukhuset har beredskap för att kunna ta emot covidpositiva patienter.

– Patientsäkerheten är viktigast. Får man en akut hjärtinfarkt och också råkar ha covid ska man inte hamna på en epidemiavdelning. Då ska man behandlas på hjärtavdelningen där man då får ta hänsyn till att det är en covidsmittad. Patienten behöver tas omhand med rätt kompetens, säger Annelie Ekengren Eliasson.

Oro kring vem som blir allvarligt sjuk

Både Annelie och Helena har själva smittats av covid-19 och känt på viruset. De är överens om att det positiva testresultatet kom med en viss oro, trots att de har mer erfarenhet av sjukdomen än många andra.

– När jag fick svaret att jag hade covid blev jag rädd för det finns inga garantier att det kommer gå bra. Det finns de som drabbas väldigt lindrigt men vad som avgör hur allvarligt det blir vet vi faktiskt inte, säger Annelie Ekengren Eliasson.

– Det är en lurig sjukdom. Man läser om 25-åriga fotbollsproffs som blir allvarligt sjuka, det är inte lika vanligt men det händer, konstaterar Helena Wallin.

”Vi som jobbar här tycker det är lika jobbigt och tråkigt”

Många av patienterna som personalen på epidemiavdelningen möter är väldigt dåliga. Enstaka skickas vidare till Iva för intensivvård, en del kan snabbt skrivas ut men många spenderar veckor på avdelningen. En del avlider utan kunna säga hej då till sina anhöriga.

– Vi som jobbar här tycker det är lika jobbigt och tråkigt att världen ser ut som den gör och att man inte kan göra saker som man har gjort innan. Men läget blir väldigt tydligt när man ser hur svårt sjuka dessa patienter är, säger Helena Wallin.

– Det känns som att vi är i krig men att omvärlden inte riktigt förstår hur illa det periodvis har varit. Jag har blivit jättefrustrerad när jag sett mängden av parkerade bilar vid Hallarna när jag passerat förbi på vägen hem. Vi förstår också att det har pågått länge men vi måste se till att sjukvården kan orka igenom det här. Just nu har vi inte råd att med att folk bara tänker på sig själva, säger Annelie Ekengren Eliasson.

LÄS MER: Här vårdas de sjukaste covid-19-patienterna – rapport från insidan

LÄS MER: Stora omställningar på Nyhems vårdcentral under pandemin

Coronaläget i Halland

Uppdaterad 29 januari 2021

Totalt antal fall: 18 482

Medelålder fall: 41,3 år

Inlagda på Hallands sjukhus med covid-19: 44

Varav inlagda på Iva: 4

Antal avlidna med covid-19 sedan pandemins start: 220

Medelålder avlidna: 84,7 år

Källa: Region Halland

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!