Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pengarna från regeringen kan bland annat användas till digitala lösningar som gör det lättare för äldre att hålla kontakten med anhöriga i coronatider. Bild: Anders Wiklund/TT
Pengarna från regeringen kan bland annat användas till digitala lösningar som gör det lättare för äldre att hålla kontakten med anhöriga i coronatider. Bild: Anders Wiklund/TT

En miljon från staten ska motverka isolering

Pengar från staten ska hjälpa äldre som tvingas isolera sig på grund av coronapandemin. Hallands kommuner får en miljon och pengarna kan bland annat komma att användas till digitala hjälpmedel.

Totalt handlar det om 30 miljoner kronor som regeringen beslutat att fördela i hela Sverige, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande. För kommunerna i Halland innebär det en dryg miljon att dela på. Tanken är att pengarna ska användas till olika lösningar som ger äldre bättre möjligheter till sociala kontakter.

– Äldre är ju i fokus i den här krisen och alla medel för att hjälpa dem är välkomna, säger Krister Svahn som är kommunikationschef i Varbergs kommun.

I pressmeddelandet står att pengarna till exempel kan användas till skyddade besöksrum så att anhöriga kan träffas utan risk för smittspridning, eller för digitala lösningar som gör att äldre kan hålla kontakten med anhöriga utan att träffas.

– Vi har precis presenterat en satsning med Sparbanksstiftelsen där vi stöttar äldre med digital teknik, men det finns säkert ännu mer man kan göra, säger Krister Svahn.

Varbergs kommun är den av Hallands kommuner som får störst del av pengarna, strax över 200 000 kronor.

– Pengarna kom som en överraskning men det är klart att det var välkommet och att vi är väldigt tacksamma, säger Krister Svahn.

Än finns ingen konkret plan för exakt vad man ska göra med pengarna, men Krister Svahn säger att.

– Tittar man djupare finns säkert någon form och villkor. Jag tror att det kommer landa hos socialförvaltningen och det kommer inte att saknas uppslag för vad man vill göra med pengarna, säger han.

Så fördelas pengarna mellan kommunerna:

Hylte: 37 109 kronor

Halmstad: 309 796 kronor

Laholm: 87 241kronor

Falkenberg: 155 204 kronor

Varberg: 208 257 kronor

Kungsbacka: 215 775 kronor

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här