"En machokultur som styr"

Det är attityderna utanför ridskolorna som styr killarnas ointresse för hästsporten, menar Charlotte Wettberg, delägare i Varbergs ridskola.
– Machokulturen bestämmer vad som är tufft och coolt, säger hon.

ANNONS

Hon tycker att det är tråkigt att höra om Kevin som känt sig mobbad genom hela sin skolgång.

– Det är inte attityder som jag känner igen från ridskoleverksamheten. De märks mer i skolan och i kompiskretsar, att killar förväntas hålla på med innebandy och fotboll. I Sverige anses hästsporten vara en tjejsport men så är det inte utomlands, förklarar Charlotte Wettberg.

Många slutar rida

I dag har Varbergs ridklubb cirka 700 medlemmar varav ett 30-tal är killar. För att stärka deras intresse ordnade ridskolan i höstas en dag med ridning och föreläsningar under namnet Killar som rider.

– Det var för att uppmuntra de killar som vi har som medlemmar och för att få behålla dem i verksamheten. En lyxig dag som vi kunde erbjuda tack vare en pott pengar och stöd från kommunen.

ANNONS

Hon bekräftar att många av de killar som börjar rida slutar efter ett tag.

– Generellt sätt är det avsevärt färre killar som börjar rida och de slutar dessutom i högre grad än tjejerna.

Stödgrupper på nätet

Hon berättar att det för några år sedan fanns ett samarbete mellan den vanliga skolan och ridklubben då elever kunde få komma på besök till stallet. Detta tack vare Idrottslyftet från Riksidrottsförbundet.

– Det var en bra inkörsport. Vi tog emot skolor varje onsdag. Killarna märkte att det krävs pondus för att ta hand om hästarna som är stora djur och då fick tjejerna växa i sitt ledarskap.

Efter att Sverige rönt stora framgångar på hög internationell nivå inom ridsporten börjar attityderna långsamt vända. På elitnivå är det många manliga ryttare som är framgångsrika.

– Oftast har de ryttarna med sig ridningen och hästarna naturligt från sin uppväxt. För dem som inte har det stödet finns numera grupper på sociala medier där killar som rider kan stötta varandra, säger Charlotte Wettberg.

ANNONS