Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Emma Knyckare, Harpo Svensson och Inger Hellberg om julen

Vem vill du önska god jul? Vem behöver en extra varm hälsning – och vad är måste för att få till den rätta stämningen? Vi har pratat jul med några halländska profiler.

Emma Knyckare, radioprofil och komiker:

Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Vem vill du önska en särskilt god jul i år?

– Min farmor Rut. Jag fick antikroppar efter ­covid och kunde åka och krama om henne till första advent. Det var fint, men usch vad segt det är för dom äldre med den här smittan och oron.

Vad står överst på din önskelista och varför?

– Retrospelet ”Harvest moon” till Super ­Nintendo – får man önska sig det? Eller vin. Eller måste man ta fred på jorden? Det gör ­säkert alla andra, så man får känna sig dum. Det kan jag ha.

Vad vill du absolut inte ha i julklapp?

– Jag är öppen för allt. Tycker det är rart när någon ­anstränger sig och det skall berömmas. Älskar överraskningar. Det är också okej att inte få något – det viktigaste är att man känner sig tänkt på och det finns ju fler sätt att visa det än ­genom presenter.

Vad är ett måste för din jul?

– Att ta det jävligt lugnt och äta halvfabrikat så man kan fokusera på det viktigaste under ­ledigheten: familjen och Nintendo.

Fakta: Emma Margareta Sjöström Knyckare

Ålder: ”33,5? Eller är jag 32? Har glömt.”

Bor: ”Uppvuxen i Rolfstorp, bor nu i Göteteborg i ett gult hyreshus.”

Familj: ”Killgubbe, två bonustonåringar och en 5-åring, samt katten Rut.”

Gör: ”Skojar och tramsar. Bland annat i humorpodcasten Flashback forever.”

Jan Harpo Svensson, artist:

Vem vill du önska en särskilt god jul i år?

– Min fru. Hon har fått stå ut med mig ”på heltid” under lång tid för vi har hållit oss isolerade i coronatider. Vi tillhör riskgrupper båda två, men hon är högrisk efter att ha haft cancer. När man är isolerad lever man inte ett normalt liv. Min fru har trots det behållit sin humor och gjort det absolut bästa av situationen, så henne vill jag ge en extra stor julkram.

Vad står överst på din önskelista?

– Ett covid-19-vaccin. Det står förstås högt på önske­listan hos oss alla, så det låter kanske för tråkigt? ­Annars är det ett par raggsockar. Redan som barn ­älskade jag mjuka paket och raggsockar kan man aldrig få för många av.

Vad vill du absolut inte ha i julklapp?

– Jag är rätt nöjd vad gäller regn, så det vill jag helst inte ha mer av. Det vore fint med lite snö istället – och bra för naturen med en gnutta kyla. Jag promenerar ofta i Biskopstorp nu när jag håller mig isolerad men det är betydligt trevligare att gå när det inte regnar.

Vad är ett måste för din jul?

– Det finns ett måste – och det har varit detsamma för mig sedan vi flyttade till Halland för 20 år sedan: ­grönkål! Den ska göras med grädde enligt de härliga, halländska recepten. Normalt jobbar jag mycket i ­Tyskland. Där äter man också grönkål, men den tillagas inte på samma sätt som här. Så ingen jul för mig utan den äkta, halländska grönkålen!

Fakta: Jan Harpo Svensson

Ålder: 70 år.

Bor: Gård i Slättåkra.

Familj: Hustrun Carina.

Gör: Artist.

Inger Hellberg, pensionär och bollplank:

Vem vill du önska en särskilt god jul i år?

– Den hälsningen vill jag skicka till min storebror Leif. Han är sju år äldre än jag och vi har alltid stått varandra nära. Han bor på Attendos äldreboende på Nissastrand i Halmstad, och på grund av coronapandemin har jag inte kunnat hälsa på honom på väldigt länge. Så nu längtar jag verkligen efter honom.

Vad står överst på din önskelista?

– Det är väl ett fantasilöst svar, men högst upp på min önskelista står att vi får ett stopp på det här eländiga covid-19.

Vad vill du absolut inte ha i julklapp?

– Prylar, saker och pryttlar. Jag har redan alldeles för mycket grejer och vill inte ha fler.

Vad är ett måste för din jul?

– Jag vill gärna ha en julstjärna i fönstret, det är rätt mysigt om kvällarna när man släcker de andra lamporna och den fortsätter att lysa. Men jag nöjer mig med den, granen och allt pynt har jag skippat för länge sen. Och tomtarna får hålla sig utomhus. Vad gäller julmat är det också väldigt begränsat, jag blir matt bara jag tänker på skinka och köttbullar. Men sillen och nubben sitter fint.

Fakta: Inger Hellberg

Ålder: 77 år.

Bor: Hus i centrala Laholm.

Familj: Gift med författaren Björn Hellberg, sju barn och 13 barnbarn.

Gör: Pensionär. ”Men jag ­jobbar ju en hel del som ­bollplank – eller vad man nu ska kalla det – åt Björn.”

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här