Elton blev årets lussekatt

Vinnare i lussekattstävlingen är ingen mindre än Elton, alias kungen av Krutstugan. En mycket värdig vinnare ska det visa sig.

ANNONS
|

Smicker, lock och pock biter liksom inte vidare värst på herrn. Ett litet lyft ögonbryn är den enda notis han tar när HP stövlar in med buller och bång. Först när matte pratat med sin allra lenaste röst och lovat både räkor och gos går han med på att flytta sig från sin varma, sköna plats.

– Jag har inte riktigt tänkt på det tidigare, men han ser faktiskt ut som en riktig lussekatt, han är ju alldeles saffransfärgad, skrattar matte Mia Johansson.

Kungen av Krutstugan var dock inte direkt kung när han först kom till den lilla gården. Det var en skygg, liten kattspillra som kom. Han var en hittekatt som strök runt i ett stall. Mia Johanssons kusin frågade om inte Mia kunde ta hand om honom.

ANNONS

– Vi hade precis skaffat en annan katt, så vi sade okej, men då får de hålla till i stallet, skrattar Mia.

Här kan du se alla finalisterna!

Elton höll visserligen till i omgivningarna men så fort någon visade sig, pratade eller gjorde minsta väsen av sig pep han i väg igen.

Vid ett tillfälle hade han försökt spela herre på täppan men fått ordentligt med stryk av en rival. Han haltade svårt och ena frambenet var alldeles svullet och eländigt.

– Vi försökte få tag på honom på alla vis, men det var helt omöjligt. Som tur är har jag bra kontakter med veterinären så jag fick lite antibiotika som jag lade i maten.

Med tiden läkte de eländiga såren och under tiden försökte Mia och hennes man sakta vänja honom vid deras sällskap.

– Första gången jag fick ta i hans framtassar, då tror jag att han hade varit här i ett, ett och ett halvt år, men sedan försvann han i två veckor igen.

Men Krutstugan är Krutstugan och efter lite betänketid kom han tillbaka. Och nu, sisådär tolv år senare har han förvandlats till en helt annan herre.

– Vi gjorde ett litet miniatyrhus till honom, jag offrade både fleecefiltar och ulltröjor, men det passade ändå inte.

ANNONS

Han tassar majestätiskt runt på gården. Busar med hundarna och uppvaktar de små lammen som brukar dyka upp på gården om vårarna.

Här kan du se fler inskickade bilder!

Kärt barn har som bekant många namn, så också Elton, Kungen av Krutstugan eller som han då och då får heta: terroristen.

– Han har ju en sandlåda som är ett hektar stor, men ändå älskar han att gå på lådan. Då går han in och sprätter som bara den.

Men inte nog med det. Som det anstår en riktig kung så har han förstås också en alldeles egen fåtölj.

– När vi tänder brasan här, då får vi dra fram katternas fåtöljer så att de kan ligga här och värma sig framför brasan.

Tja. Egen tron framför brasan. Kan det egentligen bli så mycket kungligare än så?

Fakta: Lussekatten – så många tävlade

Över 250 bilder skickades in till årets lussekattstävling. Bland dessa bilder valde en jury ut tio finalister som presenterades i tidningen och på webben – sedan var det HP-läsarna som med sms-röster utsåg vinnaren.

Totalt kom det in 478 röster. Efter omröstningen stod det klart att Elton var årets misse med 140 röster. På andra plats kom Elsa med 117 röster och trea blev Ängla med 60 röster.

Första pris är en förstoring av den vinnande bilden på 40x50 från Simsalabim Foto i Halmstad samt ett presentkort på 300 kronor på Arken Zoo – förhoppningsvis med något gott till Elton.

ANNONS