Efter mardrömsbeskedet: bokade tider hänger i luften

Gårdagskvällens dramatiska besked om minskade vaccinleveranser får stora konsekvenser för kommande vaccineringar i Halland. I första hand behöver regionen säkerställa att alla som fått sin första dos även kan få dos två.

ANNONS
|

På torsdagskvällen kom Folkhälsomyndighetens mardrömsbesked till regionerna: Astra Zenecas vaccinleveranser fram till sommaren kommer att bli betydligt mindre än vad som tidigare sagts.

För Hallands del handlar det om 100 000 vaccindoser som uteblir, och detta kan ställas mot antalet hallänningar som totalt ska vaccineras, vilket är cirka 260 000 personer.

Således får beskedet mycket stora konsekvenser för den halländska vaccinationsplaneringen.

– Vecka 12 skulle vi fått 3200 doser, den siffran är nu nedjusterad till 900 doser. Vecka 13 skulle vi ha fått 7 700 doser, men det blir i stället 1000 doser, berättar Region Hallands närsjukvårdschef Karin Hesselgard.

Motsvarande minskningar gäller under april, maj och juni.

ANNONS

Jag vet att frågan är känslig, men vågar man säga att målet att vaccinera alla hallänningar innan halvårsskiftet är helt kört?

– Vi ser över vår vaccinationsplan just nu och vi behöver minst denna dagen på oss med detta. Vi jobbar intensivt med det, säger Hesselgard.

Den stora utmaningen på kort sikt blir att se till att alla som redan har fått en första dos med Astra Zenecas vaccin även får dos två.

Kan ni garantera det?

– Vi arbetar på den frågan. Det är det vi tittar på just nu, att se till att den gruppen får dos två. Det är högsta prioritet, säger Hesselgard.

Minskningen av leveranserna kan också innebära att de som redan bokat tid för vaccination kan behöva bokas om.

– Vi vet inte riktigt hur det ser ut. De ska givetvis få nya tider i så fall. Det är ju inte så att de här doserna uteblir helt, de kommer senare, säger Hesselgard.

Men vet ni när?

– Nej, det har vi inget besked om i nuläget.

ANNONS