Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland. Bild: ALLAN KARLSSON
Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland. Bild: ALLAN KARLSSON

Dyster rekordsiffra –19 nya dödsfall med covid-19 i Halland

Det senaste dygnet har 19 personer inrapporterats avlidna med covid-19 i Halland. Det är den högsta siffran som rapporterats in under samma dygn sedan pandemin bröt ut.

– Det är tyvärr ganska väntat med tanke på den omfattande smittspridning som vi hade runt jul, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Eftersom det finns en eftersläpning i rapporteringen så har troligtvis inte alla inrapporterade dödsfall inträffat under samma dygn.

– Man registrerar alla dödsfall direkt men sedan ser man över om de korrelerar med covid. Därför kan det bli en eftersläpning som gör att de här dödsfallen kan ha inträffat från mitten av januari och framåt, säger Johanna Wiechel-Steier.

Sedan pandemins start har nu 214 personer avlidit med covid-19 i Halland. Under onsdagsdygnet förra veckan rapporterades 18 dödsfall in, vilket dittills var den högsta siffran som rapporterats in på ett dygn.

LÄS MER: 18 nya dödsfall inrapporterade i Halland

Färre positiva provsvar

De senaste siffrorna från Region Halland visar att smittspridningen minskar i länet totalt sett. Färre personer testar sig nu än i mellandagarna och samtidigt får färre personer av de som testar sig positiva provsvar.

Vecka 1 hade Halland drygt 2100 bekräftade fall med covid-19. Vecka 2 var den siffran knappt 1500 och vecka 3 knappt 1200.

– Det är en minskning även vad gäller smitta inom äldreomsorgen totalt sett i Halland, säger Johanna Wiechel-Steier.

Smittan kan öka igen

Trycket på sjukvården är fortsatt högt. Under onsdagsmorgonen vårdades 48 personer med covid-19 på Hallands sjukhus, varav fyra personer var inlagda på IVA. Och regionen varnar nu för att smittspridningen kan ta ny fart de kommande veckorna.

– Med tanke på att vi ofta ser en sådan nedgång efter att det har varit lov och man inte har varit i skolan eller på arbetsplatser i samma utsträckning så vet man inte om det kan ta fart igen, men det ser ljusare ut, säger Johanna Wiechel-Steier.

Plan för vaccination

Enligt Region Hallands nuvarande plan så kommer alla personer som bor på ett äldreboende, och som har tackat ja till vaccin, att vara fullt vaccinerade vecka 6. Och vecka 9 ska de med hemsjukvård som har tackat ja ha fått båda sina doser.

Vaccineringen för personer i fas 4, alltså de mellan 18 och 69 år som inte tillhör någon riskgrupp, ska påbörjas runt vecka 14. I vissa kommuner kommer större, centrala lokaler att användas för att komplettera vårdcentralerna. I Falkenberg, Varberg och Halmstad pågår utredning kring vilka lokaler det kan bli. I Kungsbacka är det klart att Tingbergshallen kommer att användas.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här