Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Region Halland satsar nu på att bygga upp en intern pool av erfarna chefer som kan hoppa upp in när det uppstår tillfälliga vakanser. Genom åren har stora belopp lagts på att hyra in externa chefer. Bild: Jonas Ekströmer/TT och Allan Karlsson
Region Halland satsar nu på att bygga upp en intern pool av erfarna chefer som kan hoppa upp in när det uppstår tillfälliga vakanser. Genom åren har stora belopp lagts på att hyra in externa chefer. Bild: Jonas Ekströmer/TT och Allan Karlsson

Dyra hyrchefer ska ersättas med intern chefspool

Genom åren har Region Halland lagt stora summor på att hyra in chefer när det uppstått tillfälliga luckor. Nu pågår arbetet med att starta en ”intern chefspool” med erfarna medarbetare.
– Det här är något som vi tror mycket på, säger HR-direktör Cristine Karlsson.

Region Halland har över 300 chefer, som då och då behöver ersättas tillfälligt. Det kan handla om allt från sjukskrivning och föräldraledighet till att en ny chef inte hunnit rekryteras.

– Att vara chef i Region Halland är komplext och kräver förståelse för både organisationen och kulturen. Då blir det oftast mindre framgångsrikt att lösa det med externa resurser. Och att låta våra befintliga chefer dubblera sina uppdrag är inte heller hållbart, konstaterar Cristine Karlsson.

Våren 2019 gjorde Hallandsposten en granskning av Region Hallands användning av hyrchefer. Den visade bland annat att chefer och ledningsstöd hyrts in för mångmiljonbelopp, utan att det gjorts någon upphandling enligt LOU. HP:s artiklar ledde bland annat till att Konkurrensverket inledde en utredning, som dock lades ner.

Läs mer: Inhyrda chefer kostar regionen miljonbelopp

Läs även: Hyrcheferna har aldrig upphandlats

Läs även: Konkurrensverket granskar regionens köp av chefer

Vinst i pengar och kvalitet

Därefter genomförde Region Halland en upphandling och Cristine Karlsson berättade att hon hade tankar på att komplettera med någon form av intern pool av chefer.

– Jag har nu fått politikernas uppdrag att starta en chefspool och vi kommer att börja i liten skala för att sedan utvärdera och bygga vidare, berättar hon.

Fortfarande har regionen ingen samlad bild av vad tillfälliga chefer kostat dem genom åren.

– Eftersom vi använt olika lösningar och tagit hjälp både externt och internt så är det svårt att sammanställa. Men den stora vinsten kommer inte att vara kostnaden, utan kvaliteten, menar Cristine Karlsson.

Komma i gång i höst

Cheferna i poolen är tänkt att rekryteras internt bland erfarna chefer och uppstarten beräknas kosta 1,5 miljoner kronor. En första version av chefspoolen ska vara igång till hösten.

– Det känns som en rimlig ambition. Det här blir en fin möjlighet för chefer att göra en form av karriär. Det kan också vara så att man under en period vill prova att gå in i olika roller, säger Cristine Karlsson.

Vad cheferna i poolen ska göra när de inte har något aktuellt uppdrag, är en av de frågor som återstår att reda ut.

– Jag tror man ska ha ett grunduppdrag, kanske på någon avdelning på regionkontoret. Det kan också handla om seniora chefer som vill vara lediga mellan uppdragen, säger Cristine Karlsson.

Läs mer: Regionens inköp fick kritik av revisorerna

Läs även: Hyrchefernas fakturor väcker många frågor

Läs mer: Regionråd: ”Varje inhyrd chef är ett misslyckande”

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här