Herman Nikolic, chefredaktör på Hallandsposten.
Herman Nikolic, chefredaktör på Hallandsposten. Bild: Roger Larsson

Herman Nikolic: Du och typ 100 000 dagliga HP-läsare är lite smartare och lite bättre

Att jobba på en lokaltidning är speciellt på många olika sätt. En grej jag alltid gillat är att nästan alla har åsikter om tidningens journalistik.

ANNONS
LocationHalmstad, Laholm, Hylte||

Läsarna tycker gärna till: för mycket sport, för lite sport, för snabb, för långsam, för lite bilder, för mycket bilder, för snaskig, för feg, för tråkig, för populistisk. Ja, uppfattningarna är många, nästan lika många som läsarna. Men vill du ha sann, relevant och nära information så är lokaltidningen oslagbar. Det vet alla.

Det är inte alltid behagligt att läsa nyheterna. Det är det inte. Fusk, våldsdåd, barn som far illa och maktmissbruk ger svarta rubriker. Man kan bli arg, ledsen eller till och med uppgiven. Men man kan också ofta bli glad av rapporteringen. Glädjas åt någon som varit modig eller någon som sträckt ut en hand till en medmänniska. Det lokala jätte-engagemanget för de ukrainska flyktingarna är till exempel ett minne som etsat sig fast hos många. Tidningen är ju lite som livet i övrigt, en blandning av salt och sött.

ANNONS

En annan sak som också utmärker tidningen som arbetsplats är att vi på redaktionen jobbar brett. Vi siktar inte på någon särskild målgrupp som till exempel bara på motorintresserade, bara pensionärer, bara småbarnsföräldrar eller någon annan nisch. Vi vill vara relevanta för alla i Halmstad, Laholm och Hylte och informera och engagera så många invånare som möjligt– varje dag. Alla invånare är lika viktiga.

De första månaderna som ny chefredaktör har jag därför ägnat en hel del tid åt att sätta mig in i läget på Hallandsposten och tidningens relation till läsarna. Vad läses mer, vad läses mindre? Vilka kanaler används av läsare i olika åldrar? Hur ser prenumerationstrenderna ut? Och så vidare. Min slutsats så här långt är att ni i Halmstad, Laholm och Hylte är som folk är mest – bara lite smartare och lite bättre informerade. För ni prenumererar oftare, och läser lokala nyheter mer än på många andra håll i Sverige.

Det kunde man se när medieundersökningen Orvesto i veckan släppte de senaste räckviddsmätningarna. Hallandsposten har under sommaren fortsatt de senaste årens fina trend med en stadigt växande läsarskara – den senaste mätningen (maj–augusti 2022) visar att HP varje dag har cirka 96 000 läsare (tidning och sajt). Fyramånadersperioden januari–april var det 92 000 dagliga läsare, liksom det var under helåret 2021.

ANNONS

Tidning gör vi bäst tillsammans

En stark siffra för en tidning som bevakar en vibrerande men, trots allt, liten del av Sverige. Siffran är också bra för dig som läsare. Den visar helt enkelt att du har en riktigt bra och vass lokaltidning som kan ge dig mycket du kan ha nytta av och mycket som du vill veta mer om. Allt från vilken som är den bästa vårdcentralen eller bästa förskolan, tips på hur du sparar på elen – till att snabbt få sann information om vad som hänt vid ett plötsligt våldsdåd på stan.

Jag gläds också åt att ni HP- läsare i retur bidrar till en ännu bättre bevakning genom ert engagemang, era tips och bilder till redaktionen – och inte minst genom att berätta era historier, glada såväl som tragiska, för era medmänniskor i lokalsamhället. Jag tänker till exempel på starka mamman Smilli som nyligen berättade om dottern Ebbas uteblivna hjälp från psykiatrin och Johan som berättade om hur han påverkats av pappans självmord.

Viktiga, lokala berättelser som berör oss alla, och lär oss något om vår samtid. Det är när vi vågar lyfta svåra frågor som vi tillsammans kan göra skillnad, göra bygden ännu bättre.

ANNONS

Kommande veckor blir det ännu mer av nära och viktig lokaljournalistik vågar jag redan nu lova. Bland annat ett par granskningar som jag tror kan skaka om din och min bild av Halmstad.

Fortsätt läsa, fortsätt tipsa och fortsätt engagera dig i platsen där du bor.

För tidning gör vi allra bäst tillsammans, alla vi typ 100 000.

ANNONS