”Drunkning kan drabba vana simmare”

På bara en vecka har tre personer dött i drunkningsolyckor i Halland. Värmen och övermod är två orsaker till att det kan gå rejält snett.

ANNONS
|

Vid Skrea Strand avled en kvinna i 70-årsåldern förra fredagen, i onsdags avled en man i 80-årsåldern vid Näset och i torsdags dog en man i 70-årsåldern i Åsa.

Runt om i landet är situationen densamma. I torsdags kväll omkom en man i en drunkningsolycka i Malmö och en kvinna i 75-årsåldern skadades allvarligt i Karlshamn. I Munkedal pågick i fredags sökandet efter en man som hade försvunnit från en badplats.

I juni drunknade 21 människor i Sverige, vilket kan jämföras med 14 personer samma månad förra året och sex året dessförinnan.

Till Aftonbladet spådde häromdagen Anders Wernsten på Svenska Livräddningssällskapet, SLS, att om vädret håller i sig så kan vi för juli månad räkna med mellan 40 och 50 döda i drunkningsolyckor.

ANNONS

Orsaken till det höga antalet omkomna i år stavas värmen, vilket kanske inte är så förvånande.

– Vid fint väder är det fler som söker sig till vattnet och då ökar antalet drunkningar, säger Per Tjernström på SLS i Varberg.

– Det här är inget unikt. SLS har fört drunkningsstatistik i nära 100 år så vi vet att vädret påverkar antalet drunkningar sommartid.

Många av dem som har omkommit är, liksom de tre som avled vid de halländska olyckorna i veckan, äldre personer.

– Framför allt är det män som är 55 plus som tror att de är odödliga. Som tror att de flyter och inte tar på sig flytväst när de är ute med båten, eller som simmar långt ut.

Mycket handlar det om brister i badvettet. Att man ger sig ut ensam, på djupt vatten och långt från andra badande.

– Då kan ingen hjälpa en om någonting händer. Ska man ut och simma är det viktigt att man har en kompis med sig och helst inte ger sig längre ut än att man bottnar.

Det handlar inte bara om simkunnigheten utan också om att man är vattensäker och vet vad man själv klarar av.

Och att man har insikten om att alla vatten inte är likadana. Det är stor skillnad på att simma i en simbassäng eller att göra det i havet.

ANNONS

– Det här kan drabba vana simmare som kanske har simmat i 70 år, men kroppen bryts ned och man klarar inte av det man klarade som yngre.

Per Tjernström drar paralleller till trenden att ge bort en plats i, till exempel, Göteborgsvarvet eller Vasaloppet i 50-årspresent, något som kan vara förödande för den som inte är i fysisk kondition för en sådan ansträngning.

Vid årets Göteborgsvarv avled en 27-årig man efter målgång och vid Kortvasan dog en man i 70-årsåldern.

– Det vi ser är att vardagsmotionärer ger sig på utmaningar i elitnivå. Jag tror att det kommer att öka mycket om vi inte får stopp på den trenden.

Fotnot. För SLS tips och råd för att undvika drunkningar, besök www.svenskalivraddningssallskapet.se/

Om olyckan är framme: Så här gör man hjärt- och lungräddning: www.hlr.nu/sa-gor-du-hlr

ANNONS