Bilden är en arkivbild tagen vid Stjärnarp 2017 och visar en annan varg.
Bilden är en arkivbild tagen vid Stjärnarp 2017 och visar en annan varg. Bild: Jörgen Alström

DNA-test visar: Ny varg i Halland

Den varg som har stått för fem attacker i Varbergs och Falkenbergs kommuner i oktober är inte samma varg som tidigare jagats i Halland. Det står klart när DNA-prover från attackerna har analyserats.

ANNONS
|

Den varg som har stått för totalt fem attacker i trakterna kring Älvsered, Rolfstorp, Veddige och Karl Gustav i oktober är en ny individ som tagit sig in i Halland. Det visar de DNA-tester som gjorts med stöd av topsningar från fyra av attackerna.

Medan de tidigare attackerna i somras utfördes av en varghane, så är det den här gången en tik som har varit i farten.

– Tiken har vandrat runt och utfört ett stort antal attacker även i andra län och uppfyller kriterierna för skyddsjakt, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Martin Boberg.

Han menar att 2020 har varit ett exceptionellt vargår i Halland.

ANNONS

– Det har varit ett exceptionellt år på så sätt att det har varit många attacker och att de har utförts av olika individer. Sedan finns det sannolikt fler vargar i länet som vi inte har DNA-träffar på, säger han.

Är detta ett tecken på att vargstammen i våra trakter börjar bli större?

– Det är väldigt svårt att dra sådana slutsatser utifrån ett enskilt år. Vandringsbeteendena tycks vara lite slumpartade och därför är det också lite slumpen som avgör hur många vargar som vandrar ner till södra Sverige, säger Boberg.

Ska man tolka de många angreppen som att det rör sig om dysfunktionella individer?

– Nej, en varg är en varg. De är inte dysfunktionella. Om vargar rör sig i områden med mycket tamdjur och där tamdjuren är dåligt skyddade så kommer sannolikheten för attacker att öka.

Är det då ett moment 22 att man vill ha en större vargstam i södra Sverige men att dessa vargar sedan ofta kommer att uppfylla kriterierna för skyddsjakt?

– Ja, så är det. Jobbar man inte med skadeförebyggande åtgärder så kommer antalet attacker att öka.

Vad kan det vara för skadeförebyggande åtgärder?

– Det handlar framför allt om stängsling.

ANNONS

Den tik som utfört de fem attackerna i oktober har namnet G200-19 och är född strax söder om Bollnäs. Hon har vandrat söderut förbi Sandviken och Laxå och sedan förbi Alingsås ned mot Skåne och Småland och sedan vidare till Halland.

Hon bedöms inte vara genetiskt viktig för den skandinaviska vargpopulationen eftersom det finns omkring 25 ättlingar till samma hane som den aktuella tiken kommer ifrån.

ANNONS