Direktiven ändras efter kommunikationsmiss

Region Halland blir tvungna att ändra direktiven när förskolebarn är välkomna tillbaka till förskolan igen. Detta efter förtydligade regler från Folkhälsomyndigheten som regionen hade missat.

ANNONS
|

I slutet av oktober skickade Region Halland ut nya direktiv till alla kommuner om när barn var välkomna tillbaka till förskolan efter sjukdom. I de nya direktiven stod det att barn som haft förkylningssymptom i mer än ett dygn ska stanna hemma minst sju dagar.

Regeländringen kom till på uppmaning från Folkhälsomyndigheten och gällde inte bara i Halland utan för förskoleverksamhet i hela Sverige.

Direktiven upplevdes dock som otydliga. Därför gick FHM i början av veckan ut med ett förtydligande vad som gäller. Barn som haft symptom mer än i 24 timmar måste inte alls vara hemma i minst sju dagar. Nu är det välkomna tillbaka redan efter två symptomfria dagar. Information som som aldrig nådde Region Halland.

ANNONS

– I vanliga fall brukar FHM vara tydliga när det kommunicerar ut nya direktiv men den här informationen har inte nått oss förrän nu säger Johanna Wiechel-Steier kommunikationsdirektör på Region Halland.

När Johanna Wiechel-Steier får frågan om hur Region Halland ställer sig till FHM:s nya direktiv säger hon att hon vill kolla med Maria Rydberg-Mo, smittskyddsläkare i Halland innan hon ger några besked. När hon återkommer säger hon:

– Vi ser ingen anledning till frångå FHM:s rekommendationer. Vi ska justera våra dokument och gå ut med det uppdaterade direktiven till kommunerna nästa vecka.

De uppdaterade direktiven:

Vid symtom behöver barnet stanna hemma så länge det har symtom samt ytterligare två dygn. Om sju dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan barnet återgå till förskola och annan verksamhet även om det har kvar lindriga symtom (exempelvis lätt hosta eller snuva). Detta baseras på bedömningen att man vid ett normalt tillfrisknande inte smittar andra med covid-19 efter sju dygn. Detta upprepas vid varje nytt infektionstillfälle.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS