Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Digital narkotikakonferens lockade tusentals deltagare

På tisdagen hölls en konferens för att främja arbetet mot narkotikaanvändning i södra Sverige. Konferensen fick dock hållas på nätet istället för i Växjö som var tänkt, men det visade sig locka mångdubbelt större publik.

Under tisdagen höll länsstyrelserna i Halland, Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Jönköping, tillsammans med polisen och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) en gemensam konferens i arbetet mot narkotikabruk i Sverige. Konferensen skulle ha hållits i Växjö med 300 tilltänkta besökare, men på grund av coronapandemin hölls den istället online och hela 2 000 personer deltog under tisdagsmorgonen.

– Nu har vi deltagare från hela landet, från Kalix i norra landet hela vägen ner till Ystad. Det är alltifrån politiker, till chefer, skolsjuksköterskor, socialtjänst-personer och anställda på tullverket, säger Linda Wennerholm, länssamordnare för folkhälsan på länsstyrelsen i Halland.

Justitieministern Morgan Johansson (S) inledningstalade, Maria Renström, expert på narkotikafrågor vid världshälsoorganisationen WHO, talade om den senaste forskningen gällande skadeverkningar av cannabis och på programmet fanns ytterligare en rad personer som talade om narkotikabrukandet i Sverige och hur olika lokala och regionala aktörer arbetar mot detsamma.

– Vi vill visa på en mängd olika metoder som man kan använda och tillämpa där en lägesbild har visat att vi behöver jobba med något område. Så det handlar dels om att tillhandahålla metoder som är utvärderade, evidensbaserade och som visat sig fungera på andra håll och att inspirera till nytänk. Sedan vill vi också inspirera att öka samverkan med aktörer i civilsamhället som gör ett väldigt fint arbete på området, säger Linda Wennerholm.

Enligt Linda Wennerholm har Sverige en bra situation gällande narkotikabruk internationellt sätt, men vi har sett en ökning av brukande de senaste åren på nationell nivå.

– Framförallt är det cannabis som ökar. Och att det finns en attityd att man inte tror att det är farligt är väldigt oroväckande, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver ta det på allvar. Och vi behöver ta det här med både barn och unga, men vi behöver jobba på den vuxna befolkningen också. Vi kan se att den största majoriteten utav de som brukar har lämnat skolan för ett tag sedan och även för länge sedan. Vi ser att vi behöver ha ett narkotika-arbete under hela levnadstiden.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!