Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det här kommer få stor påverkan på hallänningarnas liv”

På tisdagen blev det klart. Även Halland omfattas av skärpta allmänna råd under de kommande tre veckorna. Och ordet ”råd” ska inte tolkas som ”bara råd”.
– Råd i det här läget innebär en väldig stark uppmaning. Det här är något man ska följa, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Efter att smittspridningen i Halland tagit en oroväckande fart har Region Halland haft en dialog med Folkhälsomyndigheten om vad som kan göras. Sedan ett par veckor har myndigheten möjlighet att besluta om lokala råd, som då läggs till de råd som redan gäller för hela landet.

Den senaste veckan har skärpta råd införts i Uppsala län, Skåne, Västra Götaland, Stockholm och Östergötland. På tisdagen beslutades så att även Halland, Örebro län och Jönköpings län ska omfattas.

Beslutet kommunicerades såväl av statsminister Stefan Löfvén och av statsepidemiolog Anders Tegnell och följdes sedan upp med en presskonferens i Halmstad, där både Region Halland och Länsstyrelsen i Halland deltog.

Smittläget går åt fel håll

Regionens smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo påminde då om anledningen till beslutet – att smittläget i Halland går åt fel håll. På måndagen upptäcktes 116 nya fall och 15 personer vårdas nu på Hallands sjukhus för covid-19, varav två på intensivvårdsavdelning.

– Vi ser en kraftig ökning av antalet fall och vi ser även en ökad belastning på vården. Vi behöver agera nu för att förbättra oddsen för resten av hösten, sade hon.

Hon förklarade vidare att det smittspårningsarbete som nu görs ger en bra vink om var åtgärderna behöver sättas in. Att smittspridningen framför allt sker på arbetsplatser, idrottssammanhang och fester.

Betydligt skarpare råd än tidigare

De nya råden är betydligt skarpare än de tidigare nationella och talar bland annat om att undvika allt från butiker och gym till möten och fester. Om möjligt ska vi nu bara ha fysisk kontakt (närmare än 1,5 meter, reds anm.) med de som vi bor tillsammans med.

LÄS MER: Detta innebär de skärpta råden

– Det här kommer få stor påverkan på hallänningarnas liv. Råden innebär att vi alla behöver förändra det sätt vi lever på. Vi behöver begränsa de kontakter vi har och fundera på vad vi som individer kan göra för att minska smittspridningen i Halland, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Kollektivtrafiken berörs inte

Till skillnad från de råd som nu gäller i exempelvis Skåne nämns däremot inte att hallänningarna ska undvika att använda kollektivtrafiken. Maria Löfgren förklarar varför:

– Vi har valt råd utifrån var vi ser att smittspridningen sker. Om man följer de råd som vi nu fokuserar på, exempelvis att en majoritet arbetar hemifrån, så är vår bedömning att det inte kommer att bli någon trängsel i kollektivtrafiken. Därför har vi inte gjort något specifikt råd för det.

Regiondirektör Jörgen Preuss påpekar att råden kommer att få kännbar påverkan på det halländska näringslivet, inte minst handel och restauranger.

– Ju kortare tid de här skärpta råden behöver gälla, ju större förutsättningar får de att komma tillbaka igen till ett normalläge, säger han.

De tre veckorna kan förlängas

De nya restriktionerna gäller fram till den 24 november, men i beslutet sägs att tidsperioden kan komma att förlängas. Maria Löfgren säger att tre veckor är den minsta tiden som behövs för att kunna se om råden får någon effekt på smittläget.

– Vi kommer att följa detta jättenoga och i dialog med Folkhälsomyndigheten bedöma om tiden behöver förlängas.

Vid presskonferens påpekades flera gånger hur viktigt det är att råden nu tas på allvar.

– Det är inte meningen att man ska leta efter sätt att leva så normalt som möjligt. Hela poängen med de här råden är att man ska avhålla sig från fysisk kontakt med människor som man inte bor tillsammans med. Att på alla sätt försöka bidra med att minimera smittspridningen i Halland, förklarade hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

Se Region Hallands presskonferens i repris

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!