Bo Westman, orförande för Halländska hembygdsrörelsen och aktiv i Hylte hembygdsförening, har sett hur mycket man förlorat sedan pandemins start.
Bo Westman, orförande för Halländska hembygdsrörelsen och aktiv i Hylte hembygdsförening, har sett hur mycket man förlorat sedan pandemins start.

De har förlorat två miljoner sedan pandemins start

Hallands hembygdsrörelse har drabbats hårt av pandemin. På grund av inställda evenemang och låga besökarantal räknar man med att man förlorat nästan två miljoner kronor det senaste året.
– Det blir viktigt att få komma i gång igen snart, säger Bo Westman, ordförande för Halländska hembygdsrörelsen.

ANNONS
|

Förlusterna presenteras i Sveriges hembygdsförbunds statistik för 2020, där man beräknar att förlusterna för föreningarna i landets 2060 medlemsföreningar landar runt 80 miljoner kronor.

I Halland uppskattar man en förlust på 1,9 miljoner kronor. Jämfört med ett normalår genomfördes knappt hälften av evenemangen och besökarantalet minskade med två tredjedelar.

– Och många av föreningarna har ju utgifter fortfarande och allt täcks inte av medlemsavgifter, säger Bo Westman.

Westman tror att krisen kan bli mer påtaglig desto längre restriktionerna fortsätter och hade velat se ett bättre statligt stöd för hembygdsrörelsen.

– I dag kan stödet se så olika ut i olika kommuner. I Hyltekretsen där jag är aktiv har vi väldigt bra stöd från kommunen men i till exempel Falkenberg har man knappt något alls. Då drabbas de hårdare och det bästa hade varit ett standardstöd för alla från staten.

ANNONS

Bo Westman är också orolig att rörelsen ska försvagas genom alla inställda evenemang.

– Det finns många aktiviteter som är tradition, genomförs de inte på två år är det risk att de glöms bort och försvinner.

Och varför är det viktigt att det inte händer?

– När vi flyttar så mycket i dag är det viktigt att visa upp vad som finns i våra orter. Det finns så mycket som folk inte vet om – och när de får kunskap om det är det jätteintressant. Det är lätt att tänkta att det är bara är gamlingar som är aktiva men vi satsar också mycket på barn och unga och på att modernisera oss, säger Bo Westman.

ANNONS