Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De halländska kommunerna har börjat stänga ner av coronaskäl

De halländska kommunerna började redan under lördagen att stänga ned sina verksamheter efter regeringens besked om strängare restriktioner. Först ut var närbiblioteken – och flera verksamheter kommer att följa efter.

Beslutet att påbörja nedstängningarna direkt fattades vid ett möte mellan de halländska kommunerna under fredagskvällen.

– Närbiblioteken var snabba och har hunnit stänga ner redan under lördagsförmiddagen. På tisdag stänger även Stadsbiblioteket för in- och utlåning. Under lördagen har vi också haft direktkommunikation med idrottsföreningarna om att boka av alla träningar, berättar Lotta Edin, kommunikationsdirektör i Halmstad.

Idrotten påverkas

Från och med söndag stängs alla kommunalt drivna idrotts- och fritidsanläggningar för föreningsverksamhet. Det gäller både de som finns inomhus och utomhus. Detta gäller även träning för barn födda 2005 eller senare. Alla bokade tider kommer automatiskt att bokas av, uppger kommunen. Även Halmstad Arena Bad stängs och det gäller även simundervisningen. Enda undantaget är yrkesmässig idrott.

”Åtgärden att stänga är oundviklig eftersom vi befinner oss i en mycket allvarlig situation. För folkhälsans skull uppmuntrar vi gärna enskilda till spontanidrott utomhus, men man ska inte samlas i grupp”, säger Anders Thorén, tf förvaltningschef för teknik- och fastighetsförvaltningen i ett pressmeddelande.

I Laholms kommun avvaktar man till måndag med åtgärder.

– Då kommer vi att stänga simhallen. Sedan får vi se hur vi gör med Medborgarservice. Vi kanske kan ha restriktiva öppettider, men sista ordet är inte sagt än, säger Laholms kommunchef Anders Einarsson.

I Hylte kommun fick fritidsanläggningarna besked om nedstängning redan i fredags kväll.

– Alla som haft bokade tider i helgen ska ha fått information. På måndag stänger vi även biblioteken, berättar Emma Gröndahl, som är kommunchef i Hylte.

Munskydd i kollektivtrafiken

När det gäller kollektivtrafiken håller Folkhälsomyndigheten på att ta fram en nationell riktlinje för munskydd som ska börja gälla den 7 januari.

Från Hallandstrafikens sida har man i nuläget inga planer på att ställa krav på munskydd innan dess. Enligt Folkhälsomyndigheten blir det då aktuellt med munskydd vid vissa avgångar då det kan vara mycket trängsel. De företag som driver kollektivtrafik kommer att behöva informera resenärerna om munskyddskravet och de ska också kunna tillhandahålla munskydd kostnadsfritt om någon saknar ett sådant.

– Vi avvaktar ett förtydligande från Folkhälsomyndigheten så att vi vet exakt vad som gäller. När bilden har klarnat kommer vi självklart att följa alla rekommendationer, säger Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken.

På Hallandstrafikens hemsida kan man se vilka turer som förväntas ha mest trängsel.

– Men det är faktiskt sällan trångt ombord nu. Det har blivit en markant skillnad sedan gymnasieskolorna införde fjärr- och distansundervisning, berättar Peter Gyllander.

Så tycker resenärerna:

Efterfrågat information

När det gäller stadstrafiken betonar han att resenärerna själva har ett stort ansvar.

– Då går bussarna så pass tätt att man får vara beredd att vänta på nästa buss om det är risk för trängsel ombord på den man skulle åkt med, säger han.

De halländska kommunerna har gemensamt diskuterat hur de nya restriktionerna ska tolkas och kommit fram till att de kommunala verksamheterna ska börja stängas ned direkt. Om de har tolkat regeringen rätt återstår att se.

– Vi har efterfrågat mer information men kan i nuläget bara gå på det som sagts vid presskonferensen. Om vi har feltolkat det på något sätt så får vi korrigera, säger Varbergs kommundirektör Carl Bartler.

Beslutet om nedstängningarna gäller fram till den 24 januari.

Dessa verksamheter håller stängt i Halmstad:

Idrotts- och fritidsanläggningar, både inomhus och utomhus, inklusive Strömvallen i Oskarström. Undantag är yrkesverksam idrott.

Halmstad Arena Bad stängs för allmänheten och föreningsliv. Undantag är yrkesverksam idrott.

Närbiblioteken har stängt från och med lördag 19 december.

Stadsbiblioteken stänger tisdag 22 december.

Mötesplatser fortsätter vara stängda och de planerade bokningsbara aktiviteterna från den 21 december ställs in.

Mjellby konstmuseum och Halmstad konsthall

Kulturhuset Najaden

Halmstad Teater – föreställningar och möte flyttas fram eller bokas av

Turistservice – service finns digitalt

Halmstad kulturskola – ensembleundervisning i dans, musik, teater/drama, bild är inställt. Konserter och föreställningar är inställda. Undervisning ställs in eller sker digitalt.

Öppna förskolorna på Andersberg och Vallås

Komteks fritidskurser

Källa: Halmstads kommun

Dessa verksamheter påverkas i Laholm

Kommunala idrotts- och friskvårdsanläggningar inomhus såväl som utomhus stängs helt för alla besökargrupper.

Fritidsgårdar och aktivitetshus stänger både inomhus- och utomhusaktiviteter men förstärker sin digitala närvaro med speciellt fokus på utsatta grupper och ungdomar i behov av stöd med anledning av pandemin.

Muséer, turistbyrå och övriga kommunala besöksanläggningar förblir stängda.

Stadsbiblioteket, bokbussen samt filialbiblioteken i Våxtorp och Knäred stänger helt, även för utlåning och återlämning av böcker. Det kommer att finnas fortsatt möjlighet för kopiering och utskrifter i stadshuset i Laholm.

Gymnasieskolan, vuxenutbildningen och kulturskolan kommer att bedriva fjärrundervisning fram till och med 24 januari.

Jobbcenter stänger alla arbetsträningsverkstäder.

Daglig verksamhet är fortsatt öppen men butiksdelarna av Laholms arbetskooperativ, Emmaus och Ahla byggåtervinning är fortsatt stängda.

Källa: Laholms kommun

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!