De ger ut bok om bästa klättringen i södra Halland

Var finns de bästa platserna för utomhusklättring i södra Halland? Fråga Joakim Tunje och Jacob Wacander. De har skrivit en bok om saken.

ANNONS
LocationGrötvik||

Duon har själva erfarenhet av att utforska det halländska landskapets klättringsmöjligheter. Hittills har utbudet av litteratur på ämnet varit ganska skralt, förklarar de.

– Den senaste boken trycktes 1998 men sedan den tog slut har det inte funnits någon guide om var man ska ta vägen, säger Joakim Tunje.

Bok för lokala och långväga klättrare

Boken informerar om 15 repklippor och cirka 25 så kallade boulderområden. Målgruppen är klättrare i närområdet, men också turister.

– Vi vet att det är många danskar och britter som kommer hit varje år och därför vill vi att viktig information, till exempel om allemansrätten, ska finnas på engelska, förklarar duon.

ANNONS

Vännerna, som möttes på klättringsgymnasium, lägger ned mycket tid på sina hobby. Utöver att skriva bok och klättra själva håller de kurser i sporten.

– Vi har certifiering från Svenska klätterförbundet och följer alla deras regler och normer, säger Joakim Tunje.

Sport som klättrar uppåt

Klättring ökar i popularitet i Sverige. Halmstad klätterklubbs medlemsantal har vuxit med runt 500 bara sedan 2015.

– Jag tror att det hänger ihop med att intresset för friluftsliv ökar. Sen kom klättring med i OS och skulle haft premiär 2020, vilket gjorde att det blev extra publicitet, säger Joakim Tunje som sitter i klubbstyrelsen.

Sporten kan utövas på flera olika sätt. Om Jacob Wacander och Joakim Tunje får välja sysslar de helst med så kallad traditionell klättring utomhus, som innebär att man sätter egna säkringar i berget under färdens gång.

Möjligheten att vistas ute i naturen är en stor del av tjusningen med klättring, tycker Jacob Wacander och Joakim Tunje.
Möjligheten att vistas ute i naturen är en stor del av tjusningen med klättring, tycker Jacob Wacander och Joakim Tunje. Bild: Roger Larsson

Får vistas ute i naturen

Båda två verkar överens om att möjligheten att vistas ute i naturen är en stor del av tjusningen med sporten.

– Man kommer utanför stan och får utforska platser som man aldrig hade sett annars, säger Jacob Wacander.

En annan är känslan av att vara helt närvarande i stunden.

– När man klättrar är man väldigt här och nu. Du kan inte tänka på något annat, säger Joakim Tunje.

ANNONS

Arbetet med boken har pågått i cirka två år och börjar nu närma sig mållinjen. Tanken är att den ska säljas genom Naturkompaniet där Jacob jobbar, på duons hemsida och hos lokala klätterklubbar.

– Just nu är den ute på korrektur och om allt går som det ska hoppas vi kunna ge ut den före årsskiftet, säger Joakim Tunje.

Fakta: Begrepp

Bouldering

Bouldering innebär klättring på stora stenblock eller små klippväggar. Utövaren klättrar inte så högt över marken att rep behöver användas. I stället placeras en slags madrasser, så kallade ”crash pads”, på marken för dämpning om klättraren faller eller vill hoppa ned.

Traditionell klättring

Vid klippklättring kan klättraren säkra sig på olika sätt. Om säkringarna utgörs av borrbultar kallas det för sportklättring. Om klättraren i stället använder sig av naturliga sprickor för att placera säkringarna kallas det för traditionell klättring eller tradklättring.

Källa: Svenska klätterförbundet

LÄS MER:En hisnande klättring – följ med upp i Grimetons torn

ANNONS