Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gilleleje hamn. Fyra av de fem fiskefartyg som Greenpeace nu avslöjat har sin hemmahamn i Gilleleje på norra Själland. Nu kräver miljöorganisationen att svenska och danska myndigheter tar krafttag mot tjuvfisket efter den hotade torsken.

Danska fartyg polisanmäls för tjuvfiske

Greenpeace överlämnade på tisdagen dokument till den svenska polisen som visar hur fem danska trålare tjuvfiskar i den södra zonen av torskfredningsområdet i Kattegatt.

I zonen råder totalt fiskestopp året runt, även för fritidsfiskare.

Miljöorganisationen Greenpeace överlämnade redan i förra veckan dokument till de danska myndigheterna som visar hur fem danska fiskefartyg trålar i den del av fredningszonen i Kattegatt där totalt fiskestopp råder.

På tisdagen gjorde Greenpeace motsvarande anmälan till den svenska Sjöpolisen i Västra Götaland i Göteborg.

- Genom polisanmälan formaliseras ärendet i Sverige vilket ger våra myndigheter möjligheten att driva på den danska rättsprocessen. Vi tror att det kan behövas, säger Jan Isakson, ansvarig för Greenpeace havskampanj.

Greenpeace dokumentation mot de danska fartygen består av omfattande GPS-data.

Fredningszonen infördes 1 januari 2009 som ett resultat av ett gemensamt avtal mellan Sverige och Danmark för att rädda den spillra av torsk som finns kvar i Kattegatt.

Greenpeace kräver nu att både den danska och den svenska regeringen stoppar svartfisket och dessutom utökar de fredade områdena i havet.