Då börjar tidsbokningen av vaccin för 70-plus

Nästa vecka kan personer som är 70 och äldre börja boka tid för vaccin mot covid-19. Det rapporterar Region Halland under onsdagen.

ANNONS
|

Vecka 10 kommer personer som är 70 år och äldre att kunna boka tid för vaccin mot covid-19. Torsdag den 11 mars öppnar också möjligheten för digital bokning för personer födda 1951 och tidigare. För att boka tid digitalt kommer det krävas legitimering via bank-id. För den som inte kan boka in sig digitalt kommer det även finnas möjlighet till bokning via telefon.

Skälet till att regionen nu släpper på den digitala bokningen igen är att man anser att de äldre i länet fått en ordentlig chans att boka sig. Enligt regionens siffror så har 80 procent av invånarna över 80 år antingen vaccinerat sig eller bokat sig för en tid.

ANNONS

– Vi ser att vi har nått ut bra till den gruppen. Parallellt med detta har vi arbetat med tekniska lösningar för att kunna öppna den digitala bokningen igen, säger smittskyddsläkaren Maria Löfgren.

Men samtidigt kan man konstatera att regionen ännu inte har vaccinerat färdigt de grupper som ingår i fas ett. Exempelvis har inte alla med hemtjänst eller hemsjukvård hunnit vaccineras ännu.

Varför har dessa grupper hamnat på efterkälken?

– Vi anser inte att de har hamnat på efterkälken. Vi anser att de haft god tid att boka sig för vaccinering och vi vet att nästan alla av hemsjukvårdspatienterna som vill har redan erbjudits vaccination. Endast en liten del av hemsjukvårdspatienterna kvarstår.

Men har ni alls reflekterat över att det blir en konflikt med prioritetsordningen när 80-plussare som ingår i fas 2 får chansen att boka sig innan gruppen hemtjänsttagare är färdigvaccinerad?

– Vi anser inte att det är en konflikt. Det är också så att vi inte kan veta var taket finns och hur många som vill vaccinera sig inom de olika grupperna. Därför måste faserna kunna överlappa varandra, säger Löfgren.

Efter att 70-plussarna och 80-plussarna så är personer mellan 65-70 års ålder nästa grupp som ska få vaccinera sig. Men när bokningen öppnar för dem går inte att säga i nuläget.

ANNONS

– De kommer att få ett brev med information om när det är deras tur, säger Löfgren.

Enligt regionen är vaccinationstillgången fortfarande väldigt begränsad i landet. Därför kommer personer mellan 70-79 år få vaccinationstid som tidigast i av april.

— Kapaciteten att vaccinera är stor i Halland. När vi väl får större vaccinleveranser är vi redo, men i nuläget kan vi inte vaccinera snabbare än vaccintillgången medger. Tyvärr så styr vi inte över det, säger Karin Hesselgard, chef för Närsjukvården, Region Halland i ett pressmeddelande.

I nuläget har 33 710 doser tilldelats i Halland. Cirka 22 000 personer har fått sin första dos och över 11 600 personer är färdigvaccinerade.

Som HN tidigare rapporterat idag så innehåller Region Hallands uppdaterade vaccinationsplan inte längre några slutdatum för när de olika faserna av vaccineringen ska vara klara. Det finns heller inget slutdatum för den sista fasen och det får därför betraktas som en öppen fråga i nuläget när samtliga vuxna hallänningar kan tänkas vara färdigvaccinerade.

ANNONS