Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Hasse Holmberg/TT/arkiv

Då kom våren till Halland

Februari månads väder sammanfattas

Halland

Den meteorologiska våren anlände till Halland redan 15 februari, vilket är det tidigaste det kan bli vår enligt definitionen. Jämfört med referensperioden 1961–1990 har månaden varit väldigt mild med en medeltemperatur på 4 till 5 grader över det normala.

Allra varmast var det i slutet av månaden även om värmeböljan inte resulterade i några rekordnoteringar för Hallands del. Det blev också en blöt månad med ungefär 50 procent mer nederbörd än normalt. 8 februari fick Källsjö 39 millimeter regn och i kombination med snabb snösmältning blev det problem med höga flöden och lokala översvämningar.

Sverige

Den vårvarma perioden i slutet av månaden resulterade också i ett nytt svenskt februarirekord när termometern i Karlshamn, Blekinge, visade 16,7 grader 26 februari. Totalt sett var det ett 30-tal mätstationer runt om i landet som fick nya värmerekord. Ett imponerande temperaturomfång står också Nikkaluokta för. Där varierade temperaturen 44,6 grader under månaden, från –36,3 °C 1 februari till +8,3 °C 23 februari. Två rejäla stormar passerade också över landets norra delar under februari: först Julia 16 februari och därefter Mats 24 februari.

Världen

Den varma luften som sträckte sig från nordvästra Afrika upp till norra Europa gav inte bara värmerekord i Sverige utan även i bland annat Storbritannien där man för första gången noterade över 20 grader i februari. Allra varmast blev till slut Kew Gardens i London med 21,2 grader 26 februari.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här