Därför mår vi bra av kallbad – och tips för den som vill testa

En höstdag för fem år sedan tog psykologen och författaren Helena Kubicek Boye ett dopp i havet efter en löptur. Det blev starten på en hennes passion för havsbad året om – eller wild swimming, som hon kallar det i sin bok, med undertiteln ”Bada för livet”.

ANNONS
|

LÄS MER:Wild swimming en superhet trend – nu vill alla kallbada

Att kalla bad är bra för vårt mående är Helena Kubicek Boye övertygad om.

– Även om det behövs mer forskning för att rekommendera kalla bad fullt ut, så är det helt magiskt vilken livskvalitet de bidrar till. Ett kallbad är som ett lyckopiller, säger hon.

Ingen supermänniska

Sedan det där första doppet, när hon fick insikten att det faktiskt går att bada även när sommaren är slut utan att man för den skull behöver vara en supermänniska, har baden blivit en vana för Helena. Två gånger i veckan, oavsett väder, doppar hon sig – alltid utan bastu.

– Det finns ingen bastu där jag bor, så baden skulle inte blivit av annars. I början skämdes barnen för mig, för då var vinterbad inte så vanligt. Men nu när wild swimming verkligen har blivit en trend så är det ingen som tittar konstigt längre, säger hon.

ANNONS

Helena märkte snabbt hur bra hon mådde av baden och hur stark hon kände sig. Som psykolog är hon inte förvånad.

– När man tvingar sig att göra något som egentligen tar emot, som att utsätta sig för vattnets kyla, känner man sig starkare. Man har gått utanför sin komfortzon, utmanat sig själv och klarat av det. Prestationen får en att känna att man klarar av annat man inte trodde också. Det gör att man sträcker på sig och omformar sin självbild.

Tio djupa andetag

Att bada året runt har betytt så mycket för Helena att hon skrivit en bok i ämnet, ”Wild swimming – Att bada för livet”. I den delar hon delar med sig av tankar, fakta och forskning. Där finns också tips för den som funderar på att börja att bada kallt.

– Det är till exempel viktigt att lära känna badplatsen och se till att det är lätt att komma i och upp. Säkerheten går alltid först, säger Helena.

Jag vill inte göra badet till en tävling eller prestation. Men jag ser alltid till att ta tio djupa andetag innan jag går upp.

Själv badar hon helst utan sällskap. Hon beskriver sig som en ensamvarg som vill njuta av naturupplevelsen och av att vara helt närvarande i nuet.

– För min del handlar det inte om att försöka stanna i vattnet så länge som möjligt. Jag vill inte göra badet till en tävling eller prestation. Men jag ser alltid till att ta tio djupa andetag innan jag går upp. Då hinner kroppens värmesystem triggas igång så att jag får den där härliga känslan.

ANNONS

Milda vinterdagar må vara en sak, men hur är det egentligen att gå ner i vattnet när temperaturen visar flera grader minus och istapparna hänger kring bryggan?

– Fantastiskt, säger Helena. Vattnet blir ju inte kallare än kallt.

Bild: Gabriella Dahlman

Helena Kubicek Boye

Yrke: Leg psykolog och författare.

Bor: I Malmö.

Kallbadar: ”Två gånger i veckan, alltid utan bastu. Annars skulle det inte bli av.”

Bästa doppet i Halland: ”Jag har har bara badat i Halland en gång. Det var i Glommen. En riktig höjdpunkt!”

Om boken: ”I ”Wild Swimming – bada för livet”, från Roos & Tegner 2019 delar jag med mig av känslor, forskning och fakta kring att bada året runt. De fina bilderna i boken är tagna av min vinterbadande fotograf, Gabriella Dahlman.”

Detta ska du tänka på när du kallbadar

• Bada helst inte ensam.

• Bada bara om vädret är bra.

• Om du har medicinska problem, kolla med din doktor först.

• Börja stegvis och förläng baden efter hand.

Källa: Wild swimming – Bada för livet av Helena Kubicek Boye (Roos & Tegnér).

Tre hälsofördelar med kalla bad

• I Finland används kyla för att lindra smärta vid reumatism. Den som behandlas sitter i baddräkt i en särskild kabin i 110 minusgrader i tre minuter och är sedan smärtfri i några timmar. Kalla bad verkar ha samma effekt.

• Tjeckiska forskare har dragit slutsatsen att regelbunden simning i öppet vatten stärker immunförsvaret. När man doppar sig i det kalla vattnet får kroppen en chock. För att försvara sig reagerar immunförsvaret med att producera fler vita blodkroppar. Personerna i studien simmade kallt tre gånger i veckan.

• Det bruna (goda) fettet som bränner energi och producerar värme, aktiveras av kyla, visar en finsk studie. Kalla bad kan hjälpa oss att reglera värme bättre och bränner också det vita fettet som vi blir tjocka av.

Källa: Wild swimming – Bada för livet av Helena Kubicek Boye (Roos & Tegnér).

ANNONS