Covidtest i Halland har kostat nästan en miljard kronor

Hittills under pandemin har PCR-testningen av covid-19 kostat Sverige över 21,5 miljarder kronor. Varje självtest du gör kostar 1 275 kronor, men staten står för hela notan.

ANNONS
|

Räknat på befolkningens storlek är Halland det sjunde största länet men vi ligger på en fjärdeplats över regionerna som lagt mest pengar på covidtester hittills under pandemin. Bara i de tre största regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne har testningen kostat mer. Det visar en sammanställning som SVT Nyheter Halland gjort av statistik från Folkhälsomyndigheten.

Summan för test-kit, analys, smittspårning och administration landar på 1 275 kronor per test. Utöver storstadsregionerna är Halland den region där det gjorts flest test, över 708 000 test fram till vecka 3 2022. Det har resulterat i totalkostnaden 920 698 440 kronor. Region Halland behöver dock inte stå för notan utan ersätts av staten.

ANNONS

Förklaringen: Tillgänglighet

Anledningen till att det gjorts en så stor mängd tester, fler än i jämnstora regioner, tros bero på tillgängligheten. I Halland finns cirka 50 olika platser där det går att hämta ett självtest utan tidsbokning.

– Det är en effekt av det, eftersom vi har tillgängliggjort provtagning för dem som behöver. Fler test kostar så klart mer pengar, säger Ida Josephsson, projektledare för utökad provtagning i Halland, till SVT.

Tidigare var rekommendationen för provtagning bredare. I dagsläget rekommenderas bara patienter och personal inom vård och äldreomsorg, personer som behöver vara på plats på arbetet och skolelever att testa sig vid symptom.

ANNONS