”I september hade vi ingen spridning alls inom äldreomsorgen, men har nu sett flera fall”, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Hallnad. I Halmstad är ännu inget äldreboende drabbat.
”I september hade vi ingen spridning alls inom äldreomsorgen, men har nu sett flera fall”, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Hallnad. I Halmstad är ännu inget äldreboende drabbat. Bild: Fredrik Sandberg / TT och Region Halland

Coronasmittan har åter nått äldreboenden i Halland

Under flera veckor har alla äldreboenden i Halland lyckats hålla sig fria från coronasmitta. Nu har fall av covid-19 åter konstaterats i flera kommuner.
– Det är något som oroar oss väldigt mycket, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

ANNONS
|

Att smittspridningen åter fått fart i Halland är ett faktum och stort fokus ligger nu på att smittan inte ska nå de äldre åldersgrupperna. Erfarenheten från i våras är att äldre med andra sjukdomar drabbas särskilt hårt av covid-19 och medelåldern på de som dött med coronasmitta i Halland är 83,7 år.

– I september hade vi ingen spridning alls inom äldreomsorgen, men har nu sett flera fall. Det är ju en av de miljöer som vi vet är extra sårbar och där vi håller extra mycket koll. Att få in smitta på äldreboenden riskerar också att generera ett ökat behov av sjukhusvård, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS

Enligt regionens smittskyddsverksamhet har fall konstaterats på flera boenden i flera olika kommuner. Både enstaka medarbetare och boende ska finnas bland de smittade.

– Exakt vilka boenden som är berörda är ingen uppgift som vi förmedlar, säger Maria Lövgren, biträdande smittskyddsläkare.

På fredagen gick dock Varbergs kommun ut och bekräftade att ett av deras äldreboenden är drabbat.

Ännu ingen smitta i Halmstad

Halmstad var på fredagen fortfarande förskonat från coronasmitta på sina 14 boenden, varav tio drivs av kommunen.

– Vi har ännu inte haft någon smittad på våra boenden och det är vi förstås väldigt tacksamma för, säger Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboenden.

Maria Lövgren säger att hon hyser gott hopp att de drabbade kommunerna ska kunna begränsa den smittspridning som nu skett:

– Vår upplevelse är att man lärt sig mycket kring covid-19 och nu är snabba med att identifiera smitta och säkerställa provtagning och smittspårning. På så sätt kan man begränsa smittspridning bättre än i våras, då allt var nytt och okänt.

Kan fortfarande besöka äldre

Det ändrade smittläget i Halland - och övriga landet - har ännu inte fått någon inverkan på möjligheten att besöka anhöriga på äldreboenden.

– Besöken får fortsätta, men det är förstås väldigt viktigt att man följer rekommendationerna, det vill säga bara kommer om man är helt frisk, håller avstånd och spritar händerna. Och det gör man. Vi har inte haft några problem med besökare, säger Ana Maria Chrysoulakis.

ANNONS

Enligt Maria Lövgren går det inte att koppla den smitta som nu förekommer på äldreboenden till att besöksförbudet hävts.

– Men naturligtvis är det viktigt att alla besökare är noggranna och försiktiga i samband med sina besök, säger hon.

ANNONS