Region Hallands nya rutiner för skyddsutrustning utgår från Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer och ska enligt smittskyddsläkaren inte tolkas som att man snålar med utrustning. Istället handlar det om ny kunskap om hur coronaviruset sprider sig.
Region Hallands nya rutiner för skyddsutrustning utgår från Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer och ska enligt smittskyddsläkaren inte tolkas som att man snålar med utrustning. Istället handlar det om ny kunskap om hur coronaviruset sprider sig.

Coronaskyddet ändras – men inte för att snåla

Att vårdpersonal inte alltid rekommenderas att ha handskar och långärmat vid kontakt med coronasmittade handlar inte om att regionen snålar med skyddsutrustning, utan om ny kunskap om hur viruset sprids. Det betonar smittskyddsläkaren efter att Region Halland ändrat sina rutiner.

ANNONS
|

– Det är olyckligt att det blivit en diskussion om bristen på skyddsutrustning samtidigt som Folkhälsomyndigheten och regioner ändrar sina rekommendationer. Det är lätt att man blandar ihop det. Och Halland har i dagsläget inte brist på skyddsutrustning, konstaterar Maria Löfgren.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring skyddsutrustning i vården kom i måndags och på torsdagen uppdaterade Region Halland sina rutiner.

Den mest påtagliga förändringen är att användning av handskar bara rekommenderas vid risk för kontakt med kroppsvätska och att långärmade förkläden och rockar bara ska användas vid risk för "kraftig förorening". När det gäller munskydd och andningsskydd görs inga förändringar i rekommendationerna.

ANNONS

– Man kan förstås tänka att man borde använda så mycket skydd som möjligt, men dels kan man sprida smitta via handskar, dels ska vi inte förbruka skyddsmaterial där det inte behövs. Det här är inga omvälvande förändringar och naturligtvis fortsätter man att sprita händer och underarmar som tidigare, säger Maria Löfgren.

Inte minst i sociala medier har liknande förändringar beskrivits som en försämring av skyddet för vårdpersonal och kopplats till bristen på material. Smittskyddsläkaren betonar att rekommendationerna enbart utgår från den kunskap som nu finns om hur coronaviruset sprider sig:

– När epidemin började så visste man inte så mycket om smittspridningen och tog då höjd för det. Nu har WHO slagit fast att viruset inte är luftburet utan smittar via droppar som sprids när någon hostar eller nyser eller vid nära kontakt mellan personer. Det är den kunskapen som styr våra rekommendationer för hur vårdpersonalen ska skydda sig.

Läs mer: Oklarheter kring skyddsutrustning oroar vårdpersonal

Som Hallandsposten berättat tidigare har både Vårdförbundet i Halland och Hallands läkarförening framfört synpunkter på användingen av skyddsutrustning och även vittnat om en oro hos sina medlemmar.

Joachim Björnklev, förhandlingschef på regionens HR-avdelning, säger att regionen är angelägen om att ha ett nära samarbete med de fackliga organisationerna och att man har gemensamma avstämningar varje vecka:

ANNONS

– Vi gör ständigt riskbedömningar kring olika frågor och är medvetna om att det nu finns mycket oro kring allt från skyddsutrustning till omplaceringar. Det här är ett extraordinärt läge, men vi gör vårt bästa för att våra medarbetare ska kunna känna sig trygga.

ANNONS