Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Chris och Julie Lundberg öppnar hotell för kitesurfare i Ugglarp

De tröttnade på storstadslivet i Oslo – och bestämde sig för att göra något helt annat. På Villa Surf Garden i Ugglarp erbjuder Chris och Julie Lundberg numera ett helhetskoncept för kitesurfare.
– Vem har sagt att man måste åka till Spanien, Sydamerika eller Australien? Vindarna och stränderna här är perfekta, säger Chris.

En bit in på en liten skogsväg på en höjd nära havet ligger Chris och Julie Lundbergs ”minihotell” – eller Bed and breakfast som man egentligen måste kalla verksamhet som bedrivs i anslutning till ett eget hem. På några månader har de förvandlat fritidshuset de köpte 2018 till något helt annat: En jacuzzi, en bastu, en vanlig pool, ett rejält sällskapsrum och fyra rum i olika stilar för övernattande gäster finns numera på tomten i Ugglarp.

– Det var ganska enkelt när vi bestämde oss för vad vi skulle göra här. Vi brukade åka från Norge hit och kitesurfa och har väl bara skapat det som vi själva hade velat ha när vi var gäster här, säger Chris.

Chris Julie Lundberg ville ha ett annat liv

Vi tar det från början. 2018 hade Chris tröttnat på det hektiska livet som marknadschef inom finansbranschen i Oslo. En dag satt han hemma och insåg att det hade blivit 200 resdagar det senaste året. Tankarna på att göra något helt nytt började gro.

– Även jag var öppen för något annat. Jag vill inte leva livet efter en färdig mall, fyller Julie i.

Ugglarp var ett ställe de båda kände till väl. Redan på sin bröllopsresa till Sardinien för ett par år sedan fastnade de för kitesurfing. Sedan dess har de besökt Halland många gånger för att ägna sig åt sitt gemensamma intresse.

”Suseån är helt fantastisk. Den är som Sveriges Amazonas.”

– Sådana här spots finns inte i Norge, så vi började åka hit på helgerna och blev förtjusta i just Ugglarp, säger Chris och lägger till att orten de valt dessutom ligger på en strategiskt bra plats.

Längre norrut hamnar de för nära Varberg och får konkurrens från allt som erbjuds där; Varberg har ju blivit något av ett surfcentrum i Sverige. Längre söderut hamnar de långt från Norge, och det är mot just Norge de riktat mycket av sin marknadsföring.

– Vi är väldigt tacksamma för hur hjälpsamma de varit på Falkenbergs destinationsbolag sen vi kom hit. Det känns som att vi har haft kommunen i ryggen hela tiden, säger Chris.

Bild: Lars Jansson
Bild: Lars Jansson

I augusti 2019 slog han och Julie upp portarna till Villa Surf Garden. Här erbjuds övernattning, måltider, gott häng och kurser i kitesurfing på olika nivåer. Två certifierade instruktörer håller i utbildningarna och utrustning finns att hyra.

– Vi hyr dessutom ut fatbikes om man vill cykla i naturreservaten häromkring. Eller så anordnar vi sup-äventyr i Suseån. Det är perfekta grejer att göra på sommaren, säger Julie.

Chris flikar in:

– Suseån är helt fantastisk. Den är som Sveriges Amazonas.

Vill ha gäster året runt

Att de valt att bygga bastu och bubbelpool vid minihotellet är ingen tillfällighet. Chris och Julie hoppas nämligen kunna locka gäster även utanför sommarmånaderna. Sommarens vindar i Halland lämpar sig kanske bäst för kitenybörjare, men är man mer erfaren på brädan är det egentligen optimalt att surfa på hösten och vintern.

– Har man bara våtdräkt och handskar på sig fryser man inte och det blåser mycket bättre på höstkanten. Men vi tänkte att man förmodligen behöver något att värma sig med en mörk kväll efter en dag på havet, säger Chris.

Visionen för Villa Surf Garden är alltså att skapa en sorts hub för kitesurfare: Här kan man dela ett gemensamt intresse och dessutom bo familjärt hos två personer som själva gillar att njuta på brädan i Kattegatt.

– Att se happyfaces på nybörjare är det bästa jag vet, vi vill verkligen att fler ska få uppleva hur det är att kitesurfa. Det är som meditation, man måste vara helt fokuserad när man är där ute bland vågorna, säger Chris.

Oro för coronakrisen

Ekonomiskt har projektet naturligtvis inneburit en stor investering. Chris har numera inget annat jobb vid sidan av, men Julie jobbar fortfarande med ekonomi inom byggsektorn i Göteborg. De har haft bra med bokningar sedan de öppnade i Ugglarp – men så kom coronakrisen.

– När de stängde Norges gränser är det klart att vi blev nervösa. Nu riktar vi oss mer mot närområdet. Det här kan ju vara perfekt för folk som bara vill komma iväg en helg, säger Julie.

Chris fyller i:

– Samtidigt tänker vi att när Norge öppnas igen så kommer norrmännen komma i mängder. Det står en skattkista och väntar på andra sidan gränsen, haha.

Tre sommartips i Halland:

”Besök Ugglarps grönt. Det är jättetrevligt.”

”Åk till Antikstället i Slöinge. Där har vi fyndat massor, inte minst hit.”

”Nya Strandstugan i Långasand är toppen. Det är två jätteduktiga killar som öppnat nu.”

Chris och Julie Lundberg

Åldrar: Han 37 år, hon 35 år.

Uppvuxna i: Han i Sigtuna i Uppland, hon i Sarpsborg cirka tio mil söder om Oslo. Båda två har före flytten till Ugglarp bott i Oslo i flera år.

Familj: Hundarna Ted och Jack, av raserna dvärgpincher och breton.

Äter och dricker helst en varm sommardag: Han: Skaldjur och citronvatten. Hon: Löjromspizza och ett glas rosé.

Favoritresmål: ”Asien.”

En sak att sakna med Norge: ”Närheten till fjällen.”

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här