"För för Hallands del är jag inte det minsta orolig, menar Stefan Bengtsson (C). Bild: Roger Larsson
"För för Hallands del är jag inte det minsta orolig, menar Stefan Bengtsson (C). Bild: Roger Larsson

Centerpartiet kvar i regionförhandlingarna

Regeringen får allt svårare att samla en majoritet kring att bilda storregioner. Liberalerna har hoppat av förhandlingarna och moderaterna och kristdemokraterna uppges tveka. Däremot är Centerpartiet kvar.

ANNONS
|

– Även om jag inte är positiv till storregioner så är det helt okej. Vi hoppas få till en bra överenskommelse med regeringen, säger Stefan Bengtsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen i Halland.

Bengtsson förklarar att hans parti skiljer på regionalisering och på att dela in Sverige i storregioner.

– Regionalisering handlar om att föra över ansvar till den regionala nivån och demokratiskt valda församlingar, och det är något bra. Däremot finns inga bevis för att stora regioner skulle vara bättre lämpade än små.

I de nationella förhandlingarna kring regionreformen har centerpartiet därför ställt två krav för fortsatta samtal – att pengar och befogenheter flyttas från nationell till regional nivå och att nya regioner ska bildas på frivillig basis.

ANNONS

– Våra exakta krav stannar i förhandlingsrummet, men det handlar bland annat om delar av arbetsmarknadspolitiken och delar av högre utbildning. Är regeringen beredd att gå oss till mötes så är vi beredda att diskutera kartan, säger Stefan Bengtsson.

I förhandlingar får man ju både ge och ta. Finns det en risk att regeringen kräver att det ska bildas någorlunda jämnstora regioner för att centerpartiet ska få igenom sina krav?

– Nej, vi bygger hela vår existens på ett underifrånperspektiv och kommer inte tillåta att någon tvingas in i en storregion. Så för Hallands del är jag inte det minsta orolig, säger Stefan Bengtsson.

ANNONS