Bup ser en ökning av familjeproblem i pandemitider

Bup ser en tydlig ökning av barn och unga som mår dåligt i pandemin. Telefonsamtalen och behovet av akuta bedömningar har gått upp.

ANNONS
LocationVarberg||

Pandemin har förändrat vår vardag. Allt fler vuxna arbetar hemifrån och barn studerar hemma på distans. Fritidsaktiviteter har satts på paus och vi är uppmanade att dra ner på våra sociala kontakter.

Åtgärder som är tänkta att minska smittspridningen men som samtidigt har ett högt pris. Även om det ännu är för tidigt att konstatera med säkerhet att den psykiska hälsan är i fara finns det oroande tecken som tyder på det.

Ökning av samtal

Markus Andersson, forskare och psykolog på barn- och ungdomspsykiatrin i Region Halland samt ledningsansvarig för Bup-linjen, berättar att de sett en ökning av samtal till deras intagningsenhet.

– Barn mår bäst när de har aktiviteter och rutiner och allt rullar på. Fler vuxna mår dåligt i dessa pandemitider och det gör att barnen också mår sämre, säger Markus Andersson.

ANNONS

Eftersom vi fortfarande är mitt uppe i pandemin är det svårt att se långtidseffekten av detta. Från olika håll rapporteras det om att hemmamiljön kan bli mer riskfylld när många tvingas vara hemma mer. Övergrepp och våld i hemmet riskerar att öka. Det blir fler konflikter, risk för ökat missbruk och insynen minskar från övriga samhället.

– Vi har sedan pandemin startade tagit emot 15-20 procent fler samtal hos vår intagningsenhet, säger Markus Andersson.

Har ni resurser att ta hand om alla?

– Vårdbehovet är ju oändligt så vi gör alltid prioriteringar. Nu har vi ett ökat tryck men de som är svårast sjuka får vård, säger han.

Även personalen på Bup har fått ställa om och jobba mer hemma. De har fler digitala möten.

När det gäller skolungdomarnas distansundervisning finns det elever som funkar väldigt bra med den nuvarande formen . Det kan till exempel vara elever med stor problematisk frånvaro, så kallade hemmasittare, som i normala fall har svårt att få uppgifter hemskickade. Nu när all undervisning blir på distans fungerar det mycket bättre.

Det kan också vara elever som upplever att det är jobbigt att gå till skolan på grund av mobbning exempelvis, för dem kan det vara skönt med en paus från skolgårdar och korridorer.

ANNONS

– Men för det stora flertalet verkar hemundervisning vara dåligt. För många är det sociala umgänget kopplat till skolan och nu blir man ensam.

ANNONS