Anders Åkvist, tillförordnad regional chefsläkare.
Anders Åkvist, tillförordnad regional chefsläkare. Bild: Jari Välitalo

Bredare provtagningar i Halland drar i gång nästa vecka

Nästa vecka inleds bredare coronaprovtagningar för allmänheten i Halland. Den som känner symptom ska kunna boka ett självtest via 1177.se och sedan hämta och lämna det i en buss avsedd för ändamålet.

ANNONS
LocationHalland||

Ett intensivt arbete har pågått hos Region Halland och Folkhälsomyndigheten för att få till stånd en bredare coronaprovtagning. Ett skäl till att frågan brådskar är den förväntade tillströmningen av turister som väntar när reserestriktionerna hävs. En bredare provtagning anses därför angelägen för att hindra eventuell smittspridning.

Och under måndagen kunde Region Halland meddela att en sådan provtagning kommer att påbörjas under nästa vecka. Då kommer bussar att placeras ut på olika håll i länet där hallänningarna kan hämta ut testningskit.

– Folkhälsomyndigheten har handlat upp både själva bussarna, från ett logistikföretag som heter Info solutions, och laboratoriekapaciteten från ett företag som heter A 23 i Uppsala. Vi har vridit och vänt på olika lösningar för att få igång den här bredare testningen. Den här lösningen har det goda med sig att den inte belastar Region Hallands övriga vård, säger Anders Åkvist, tillförordnad regional chefsläkare på Region Halland.

ANNONS

Provtagningsbussarna ska alltså vara på plats redan nästa vecka och man beräknar att kunna göra mellan 5 000 och 15 000 provtagningar i veckan.

Det kommer gå till så att den som känner symptom kan boka en tid på nätet via 1177.se. På den angivna tiden kan ett självtestningskit hämtas ut på provtagningsbussen. Kitet tar man sedan med sig hem och utför testningen själv.

– Det är tre delar i testet: topsning i näsan och i svalget och sedan också ett salivprov som ska lämnas, säger Anders Åkvist.

Och det anses tillförlitligt?

– Ja, Folkhälsomyndigheten har provat ut det och jämfört med de tester som utförs av vårdpersonal. Men sedan kan man generellt säga att det är en svårighet hos de här testerna att lyckas utföra topsningen på rätt sätt, det gäller även när testerna utförs av vårdpersonal, säger Åkvist.

Testet lämnas sedan tillbaka hos provtagningsbussen.

Provtagningen ger en ögonblicksbild av om man har en pågående infektion. Den säger ingenting om huruvida man har varit smittad tidigare, och naturligtvis kan man också smittas kort efter det att man har tagit testet.

– Vi ser ändå att det är en stor nytta med att de här testerna kommer i gång för att minska smittspridningen. Sedan finns det farhågor om att de personer som fått ett negativt provsvar ska bete sig mer vårdslöst. Men då är det viktigt att poängtera att för dessa gäller de vanliga restriktionerna även om testresultatet skulle vara negativt: att man inte rör sig ute om man har symptom utan att man håller sig hemma, säger Åkvist.

ANNONS

Hur många bussar det blir eller var de kommer att placeras är inte klart i nuläget.

Tanken är att det sedan ska ske en smittspårning kring de personer som testas positivt, men hur det ska gå till är ännu inte klart.

– Där väntar vi bland annat på mer information från Folkhälsomyndigheten, säger Åkvist.

Region Halland jobbar också för att så småningom kunna erbjuda antikroppstestning som ska kunna visa om man har haft viruset i kroppen tidigare. Men sådan testning ligger längre fram i tiden, säger Åkvist.

– Det är en betydligt större apparat eftersom man då skulle behöva erbjuda även de som inte har symptom att testa sig: De tester som rullas ut nästa vecka riktar sig bara till dem som känner symptom, säger han.

ANNONS