Brand på Varbergs station – träd föll över elledning

Under natten larmades räddningstjänsten om en brand på Varbergs tågstation, efter att ett träd hade fallit över elledningar och sedan ner på ett godståg.

ANNONS
|

Larmet inkom runt 03.40-tiden, natten mot söndag. Enligt Thomas Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten, försvåras släckningsarbetet av att elledningen fortfarande för ström.

– Det är ett träd som fallit över ledningar och ett godståg som står på järnvägsstationen. Det brinner i nuläget, säger Andersson klockan 03.55.

Har branden spridit sig till godståget?

– Det vet vi inte ännu, eftersom de inte kan gå upp och titta innan det är strömlöst. Vi kan inte heller lägga vatten så länge det är ström, säger Andersson.

Enligt det inre befälet har räddningsinsatsen knutits samman med Trafikverket. Sex släckningsenheter har skickats till platsen.

ANNONS

Skyddsjordade godståget

Klockan 04.15 meddelar Andersson att man just fått området strömlöst. Därefter återstod att skyddsjorda tåget, innan man kunde gå upp på vagnen och inleda släckningsarbetet.

– De har inte kunnat gå upp ovanpå vagnen än, eftersom det måste skyddsjordas, säger Andersson, och tillägger att det fortfarande är oklart om branden spridit sig.

I nuläget råder trafikstopp på stationen.

På grund av den stora insatsen har räddningstjänsten kallat in deltidsbrandmän, som täcker upp vid behov om övriga larm.

Vinschar bort trädet

Drygt 20 minuter senare, runt 04.25, berättar räddningstjänsten att man skyddsjordat godståget ena sida. Efter att man blivit klar med den andra ska styrkan kliva upp på godstågets tak.

– De håller på att sätta upp den andra nu, sen ska man vinscha bort trädet från tåget, säger Andersson.

Trädet står fortfarande i brand, men troligtvis har spridningen till tåget varit minimal.

– Det ska inte vara någon brand i tåget, enligt vad de sagt från platsen, men det ligger ju på taket så där kan det vara lite glödbrand. När de väl har gått upp kommer de bättre kunna se hur det ser ut, säger Andersson.

Insatsen avslutad

Klockan 05.15 kunde räddningstjänsten meddela att man hade börjat avveckla sin insats. Trädet hade vid den tiden vinschats borta, och därefter släckts.

ANNONS

– De har precis meddelat att de lämnar platsen. Det har inte brunnit på själva godsvagnen, utan bara i trädet. Vi har nu lämnat över ärendet till de som är ansvariga för järnvägen, säger Andersson.

Branden ska inte påverka trafiken framåt

Enligt Trafikverkets presschef Bengt Ohlsson ska olyckan på tågstationen inte ha någon påverkan på hur trafiken kommer att flyta framåt. De nödvändiga reparationerna ska vara genomförda.

– Grejen är att de här ledningarna har sextontusen volt i sig. Är det då grenar och sådant som hamnar på dem så börjar det glöda. Men det är inget som ska påverka trafiken, säger Bengt Ohlsson.

ANNONS