Bråda dagar för Hallands bönder

Augusti är en intensiv tid för Hallands bönder. HP kollade läget med lantbrukaren Lennart Nilsson i Harplinge, när skördesäsongen nu går in i ett avgörande läge.

ANNONS
|

Eftersom augusti är den stora skördemånaden är det bråda dagar för Hallands bönder och arbetsdagar på 13–14 timmar hör inte till ovanligheterna.

– Jag är för gammal för att ’dygna’ men det kan bli långa dagar. Augusti är den månad då vi bönder ska casha in. I dagsläget är ungefär en tredjedel färdigtröskad, säger Lennart Nilsson, som har sin bondgård i Harplinge och är aktiv lantbrukare sedan 30 år.

Bland de grödor som Lennart Nilsson skördar finns bland annat havre, vete och korn, det vill säga det som räknas till spannmål.

– Höstvetet går till bröd och malten kommer att användas i bland annat öl, berättar han.

ANNONS

Det förhållandevis kalla vädret som juli bjöd på var inte optimalt för bönderna. Lennart Nilsson menar att det trots allt har varit ett bra växtår, även om det inte blir något rekordår som 2017.

– Lantbruket pågår under en begränsad tidsperiod och är väderberoende. Att det var torrt i våras gör att det är både moget och omoget.

Att lantbruket är väderberoende märktes inte minst under rekordsommaren 2018.

– 2018 hade vi bara halv skörd. När det är så varmt att gräsmattan är brun mår inte skörden bra.

– Det optimala är när det är torrt och varmt. Vi vill egentligen ha samma väder som folk i allmänhet, det vill säga varma dagar med någon enstaka regnskur då och då. Lagom regn fram till midsommar, och sedan värme är det optimala, säger han.

Louise Zetterholm, som är agronom på Hushållningssällskapet Halland, tycker att spannmålsskörden ser förhållandevis bra ut.

– Spannmålen trivs inte i temperaturer varmare än 25 grader, men juli var i kallaste laget. Det kalla vädret i juli gjorde samtidigt att svamp- och insektsangreppen på spannmålen blev färre, eftersom framför allt svampar inte trivs i så kallt väder, säger hon.

Louse Zetterholm säger att nivåerna på vall (gräs), som bland annat blir föda till kor, också har varit normala.

ANNONS

– Vallen skördas tre till fem gånger om året med start i maj och det ser ut att vara på normala nivåer.

Skördesäsongen är dock inte helt över bara för att augusti närmar sig sitt slut.

– Fortfarande återstår majs och sockerbetor som skördas senare, i september.

ANNONS