Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många vill teckna avtal för solcellsel, menar Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.
Anna Werner, vd på Svensk Solenergi menar att solcellsel är på frammarsch.

Bråda dagar för de som vill göra egen el

Intresset för att utvinna egen el genom solceller har varit stort i Halland. Många har nu bråttom att teckna avtal för solcellsproduktion för att ta kunna del av rabatten som gäller fram till den 7 juli.

– Vi märker att många har bråttom att teckna avtal för solceller nu i och med att regeringen så hastigt meddelade att man drar tillbaka stödet på 20 procent på installationen efter den 7 juli. Visserligen kommer man efter nyår att kunna dra av 15 procent av materialkostnaden, men den rabatten är inte lika stor, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

I Sverige står solcellsproduktionen för 0,5 procent av den totala elproduktionen, vilket kan jämföras med 4 procent i övriga Europa. Eftersom solcellsdriven elproduktionen är beroende av väder ligger regionerna i södra Sverige som Halland och Skåne i framkant vad gäller intresse för egen elproduktion. Under 2019 installerades 221 nya solcellsanläggningar i Halmstad.

– Folk tycker det är roligt att göra sin egen el. Såhär i orostider känner många också att de vill ha kontroll över sin elproduktion. Eftersom solcellsanläggningar producerar mer el än vad man gör av med kan man sälja överskottet. Många tycker det är kul att göra lite ’business’ även om det är en osäker bransch.

Vad är fördelarna med solcellsenergi?

– Det drar ned koldioxidutsläppet per kilowattimme jämfört med annan elanvändning. De som är intresserade av denna energikälla är framförallt miljömedvetna människor, men även de som vill vara lite ”Uppfinnar-Jocke”, säger Anna Werner.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!