Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bostadsrättspriserna fortsätter att öka i Halland

Priserna på bostadsrätter fortsätter att stiga. Ny statistik visar att priserna ökat med elva procent under de senaste tre månaderna.

Svensk Mäklarstatistik släppte sin nya rapport under onsdagen. Den visar på en ökning för bostadsrättspriserna både i Halmstad, där de ökat med tre procent, och i Halland under de senaste tre månaderna. På riksnivå har priserna ökat med 0,4 procent.

Är man ute efter att köpa villa kan man dock skatta sig lycklig. Villapriserna har stannat av på länsnivå och prisutvecklingen landade på minus 0,1 procent över de senaste tre månaderna. I Halmstad har priserna dessutom sjunkit med två procent.

– Hårdare bolåneregler i kombination med kommande räntehöjningar gör köparna mer avvaktande vad gäller stora bostäder och bostäder med hög avgift. Trenden är allra tydligast i storstäderna, men den minskade efterfrågan påverkar också bostadsrättspriserna i riket som helhet, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Villapriserna har på riksnivå sjunkit med 2,5 procent under de senaste tre månaderna.

– Köpare och säljare möts prismässigt i allt större utsträckning, vilket sammantaget leder till en hög omsättning av bostäder. Väntade räntehöjningar kommer dock snart att minska marginalerna i ekonomin för många svenskar. Ett angeläget nyårslöfte för den som planerar att byta bostad bör därför vara att budgetera för högre boendekostnader och att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg.

Han efterfrågar nu åtgärder från politikerna för att få fart på flyttkedjan.

– Det byggs fel typ av bostäder, unga kommer inte in på bostadsmarknaden och äldre bor kvar i för stora bostäder för att undvika flyttskatt. Det är nu av största vikt att få till långsiktiga politiska åtgärder som ökar rörligheten på bostadsmarknaden.