Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bopriserna dalar i Varberg: ”Risk att man gör en förlust”

Halland är det län där bostadsrättspriserna faller mest i Sverige, men bara på grund av sänket Varberg. Under det senaste året har kvadratmeterpriserna minskat med över elva procent i staden.
– Är man kortsiktig i sitt köp ska man vara försiktig. I en marknad som svänger finns en risk att man gör en förlust, säger Martin Birgerson, kontorschef för Fastighetsbyrån i Varberg.

Det senaste året har bostadsrättspriserna ökat med 2,5 procent i riket som helhet, men Hallands län går emot trenden. Här har kvadratmeterpriserna i stället sjunkit med en procent. Orsaken stavas Varberg.

I alla andra av länets kommuner pekar pilarna uppåt, medan Varberg tycks befinna sig i en svacka. Sedan mars 2021 har priserna på bostadsrätter dalat med 11,4 procent. Det är näst mest i landet, endast Trollhättan har ett större prisfall.

Martin Birgerson är kontorschef på Fastighetsbyrån i Varberg.

– Det har varit en närmast ohälsosam ökning av bostadsrättspriserna i Varberg under coronapandemin. En förklaring kan vara att vi inte har kunnat lägga pengar på resor och nöjen. Tillsammans med en amorteringsfrihet och låga räntor har det gett mer pengar i plånboken, säger Birgerson, och fortsätter:

– Jag tror att marknaden kommer att stabilisera sig. Man kom lite för högt i en uppgång och nu kommer man ner till en rimlig nivå.

Lockar kapitalstarka köpare

Kontorschefen tror också att världsläget har en dämpande effekt på bostadsmarknaden. I orostider är det lättare att sitta still i båten och avvakta med att ta stora livsbeslut, resonerar han.

Men något stort ras, en sprucken bubbla, tror han inte på.

– Tittar man bakåt så sticker Halland ut när det gäller tidigare prisuppgångar. Marknaden har varit väldigt god, vilket till viss del hänger ihop med att Varberg är en attraktiv stad att flytta till på ålderns höst. De som flyttar från villa till lägenhet är en köpstark grupp som kan gå långt i budgivningarna. Och vi har fortfarande ett för lågt utbud i förhållande till efterfrågan, så jag är inte orolig för framtiden.

Det är de mindre bostadsrätterna som stått för det största prisfallet, enligt Martin Birgerson, och är man spekulant på en sådan kan det finnas anledning att avvakta.

”Då blir din lägenhet mindre värd”

– Mindre lägenheter är oftare ett kortsiktigt köp, en bostad som man kanske inte har för avsikt att äga i flera år. Och är man kortsiktig i sitt köp ska man vara försiktig. I en marknad som svänger finns en risk att man gör en förlust.

Många tittar alldeles för mycket på hur kaklet ser ut i badrummet och för lite på föreningens skulder och avsatta medel

För den som går i köp- eller säljtankar har Martin Birgerson ett par handfasta råd: Tänk långsiktigt, sälj inte din nuvarande bostad innan du har hittat ett objekt du vill köpa och närstudera bostadsrättsföreningens ekonomi.

– Många tittar alldeles för mycket på hur kaklet ser ut i badrummet och för lite på föreningens skulder och avsatta medel. Går månadsavgiften upp, ja då blir din lägenhet genast värd mindre.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!