Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fortsatt förbud. Bevattningsförbudet i Halmstad och Laholm väntas inte hävas förrän tidigast till senhösten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Bevattningsförbudet blir kvar hela hösten

Bevattningsförbudet i Halmstad och Laholm kommer inte att hävas förrän under senhösten, kanske till och med först i vinter. Det meddelade Laholmsbuktens va på torsdagen.

Budskapet från den kommunala vattenförvaltningen är det samma som när bevattningsförbudet infördes den 11 april: Vattennivåerna i de stora grundvattenmagasinen är alldeles för låga och det kan ta lång tid innan det går att se en förbättring. 

– Det mesta av regnet som faller under sommaren kommer inte grundvattnet till godo. Det sugs antingen upp av växtligheten eller avdunstar. Vi vill se en faktisk höjning av grundvattennivåerna innan det känns rimligt att häva förbudet. Sannolikt blir det tidigast till senhösten eller vintern, säger förvaltningschef Mattias Leijon, 

Leijon lovordar samtidigt alla de hushåll och företag som gjort sitt bästa för att spara på dricksvattnet. Många har exempel bemödat sig med att samla upp regnvatten för och använda det till bevattning.

– Det är tack vare våra kunders insatser som vi haft en någorlunda stabil situation under sommaren. Vattnet har inte tagit slut i någon vattentäkt och vi har till och med sett en höjning i några mindre täkter, eftersom vi inte behövt ta ut lika mycket vatten som tidigare.

I Halmstad och Laholm är vattenförbrukningen just nu hela 15 procent lägre än den genomsnittliga användningen under 2016. Jämför man månad för månad är skillnaderna ännu större under exempelvis juni och augusti.

– Men 2016 hade vi en ovanligt hög förbrukning och då infördes inte bevattningsförbudet förrän i slutet av juli, säger Mattias Leijon.

Ska vi räkna med bevattningsförbud även kommande år?

– Det är troligt att det blir så. Befolkningen i Halmstad fördubblas under sommarmånaderna och bara det är en stor utmaning för oss som vattenproducent. Generellt måste vi börja använda dricksvatten på ett annat sätt än vi gjort historiskt och hitta alternativa lösningar. Vi upplever att det finns ett stort engagemang kring detta, både hos hushåll och företag, säger Mattias Leijon.

Det har tidigare sagts att företagen inte är lika intresserade av att spara vatten. Borde storförbrukarna bidra mer?

– Vi har gjort utskick till våra företagskunder och många har hört av sig och förklarat att de vill minska sin användning av dricksvatten. Sedan kan det finnas ekonomiska delar som försvårar det arbetet. 

– Vi har också haft en bra dialog med besöksnäringen, som lyckats förmå sommargästerna att tänka på sin vattenförbrukning, säger Mattias Leijon.

Under sommaren har det förekommit olika uppgifter från statliga SGU och LBVA kring hur höga eller låga grundvattennivåerna är. Är ni överens nu?

– Vi försöker ha en bra dialog med SGU och har erbjudit dem att ta del av våra siffror. De har bara enstaka mätpunkter, medan vi gör mätningar i alla våra 24 vattentäkter. SGU:s siffror har inte varit representativa för hur vi upplever läget i våra vattentäkter, säger Mattias Leijon.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här