Cirka 800 hallänningar får vare år hjälp på minnesmottagningen för att utreda om de drabbats av demenssjukdom. På torsdag beslutas om mottagningen i Halmstads ska läggas ner och verksamheten koncentreras till Varberg.
Cirka 800 hallänningar får vare år hjälp på minnesmottagningen för att utreda om de drabbats av demenssjukdom. På torsdag beslutas om mottagningen i Halmstads ska läggas ner och verksamheten koncentreras till Varberg. Bild: Yvonne Persson

Beslut nära om minnesmottagningen

Ska det finnas en minnesmottagning i Halmstad eller ska verksamheten koncentreras till Varberg? På torsdag fattar Region Hallands psykiatrinämnd beslutet.

ANNONS
|

Varje år tar minnesmottagningarna i Halmstad och Varberg emot cirka 800 hallänningar med minnesproblematik och hjälper dem att utreda om det handlar om en demenssjukdom. En utredning uppges omfatta cirka fem besök på mottagningen.

I verksamheten arbetar sjuksköterskor, läkare, psykolog, arbetsterapeut, kurator och medicinsk sekreterare. Det faktum att några av dem tjänstgör både i Halmstad och Varberg har fått verksamhetschefen Aslak Iversen att vilja samla resurserna på en plats – Varberg – och skapa ”ett kompetenscentrum för demensutredning”.

I april fattade psykiatrinämnden ett så kallat inriktningsbeslut om att det skulle bli så, men ville få synpunkter från olika patientföreningar och lokala nämnder innan slutligt beslut fattades.

ANNONS

Längre resväg ett hinder för äldre

Det samråd som nu gjorts visar att förslaget tas relativt väl emot. Hallandsrådet för psykiatribrukare, liksom Samverkan för psykisk hälsa i Halland och Demensföreningen i Halmstad konstaterar alla att det låter klokt att samla kompetensen på ett ställe, så att personalen slipper lägga tid på att resa mellan orterna.

Demensföreningen är däremot orolig för att en längre resväg kan utgöra ett hinder för äldre patienter och deras anhöriga och att det faktum att man kommer till en mer främmande plats kan försvåra utredningen.

De sex lokala nämnder som finns i Halland, en för varje kommun, skriver i ett gemensamt yttrande att de ställer sig positiva till att koncentrera verksamheten till Varberg, men framhåller vikten av trygga transporter dit och att förändringen följs upp med både patienter och närstående.

Ärendet tas upp för beslut på psykiatrinämndens möte på torsdag.

Läs mer: Minnesmottagningen flyttas från Halmstad till Varberg

ANNONS