Bertil Hansén och Joakim Strauss satsar på hemlagat på Björkäng vägkrog

Sommartid är det högsäsong vid E6 söder om Varberg. När Bertil Hansén köpte Björkäng vägkrog hade han en tydlig målsättning: Halvfabrikaten skulle bort – och ersättas av riktig husmanskost tillagad från grunden. Tio år senare har han dubblat antalet serverade måltider.

ANNONS
|

Det är förmiddag utanför den lilla orten Himle i Varbergs kommun. En och annan gäst sitter redan vid borden i den stora matsalen på Björkäng vägkrog – även om den riktiga rusningen normalt inte sätter igång förrän vid lunch. Men försommaren 2020 är det förstås mycket som är upp och ner för de flesta i branschen.

– Vi har tappat hälften av våra gäster sedan coronakrisen kom. Än så länge har vi klarat oss tack vare möjligheten att permittera personal. Självklart är det tufft men vi ska nog överleva det här också, säger Bertil Hansén och fortsätter:

– Jag har varit med om kriser förr. Det som gäller att bara stå fast vid det man håller på med och ha kvar samma kvalitet. Då kommer folk tillbaka när allt lagt sig.

ANNONS

Från början kommer Bertil från en liten by utanför Jokkmokk, men på 60- och 70-talen när han växte upp fanns det inte mycket jobb i Norrbotten.

Livet förde honom söderut och i 25 år drev han en vägkrog i Bohuslän.

– Till slut kände jag mig ganska färdig där. När jag fick veta att det här var till salu kändes det helt rätt. Det fanns en utvecklingspotential som tilltalade mig.

Bild: Annika Karlbom

”Vi har fått kämpa”

Och utvecklat sin krog han verkligen gjort – på senare år tillsammans med ytterligare två delägare: Joakim Strauss och Johan Svensson. Ända sedan starten har Bertil hårdsatsat på maten.

– Men vi har fått kämpa. Vägkrogar har generellt dåligt rykte och det dras vi med i. Folk förväntar sig inte att bli serverade goda måltider.

Samtidigt har Bertil varit helt inställd på att aldrig ge upp sin vision. Han har varit fast besluten att ge sina gäster ”något annat än flottig pyttipanna och tacobuffé” och har inte tvekat en sekund på att det han gjort varit rätt.

– Jag gjorde precis samma resa på mitt gamla ställe. Man vinner på det i längden.

Sagt och gjort. Istället för frysta uppvärmda halvfabrikat började Bertil och kollegorna köpa in fina råvaror, gärna från lokala producenter. Personalen i köket fick börja laga mat, på riktigt. Varje dag serveras numera en fiskrätt (inte sällan lax) och en kötträtt. Köttbullar och vegetariska alternativ finns också alltid på menyn.

ANNONS

– Flera i personalen hade redan kockutbildning och tyckte det var jättekul att äntligen få börja använda sina kunskaper, säger Bertil.

Har det funkat ekonomiskt, blir det inte dyrare att handla den här typen av råvaror?

– Jo självklart. Men samtidigt säljer vi dubbelt så många måltider nu jämfört med när vi började. Man tar igen det på så sätt.

Startade bageri

För några år sedan byggde man ett eget bageri i anslutning till restaurangen. Även försäljningen där har gått över förväntan.

– Vi är väl lite halvgalna som vågade satsa på det, men det kommer hur mycket folk som helst nu och handlar bröd och kakor.

I dag omsätter bageriet 1,5 miljoner kronor om året, restaurangen 31 miljoner och butiken intill bensinpumparna 16 miljoner – i den siffran är inte drivmedel inräknat.

”Det känns väldigt skönt att kunna erbjuda matgästerna något vi själva kan stå för som vi gjort på egen hand.”

Joakim Strauss blev alltså delägare för några år sedan. Han jobbade på vägkrogen redan innan Bertil köpte den och är stolt över utvecklingen vid E6 i Himle. En del av framgången tillskriver han självklart maten – men poängterar också att läget är helt avgörande för just vägkrogar: Man måste ligga på en strategiskt bra plats.

Och det gör Björkäng vägkrog.

– Vi fångar upp skåningarna som hunnit bli hungriga när de kommer hit. Och för de som kommer norrifrån från Värmland, Skaraborg och Norge blir vi liksom sista stoppet före färjorna och bron över till Danmark. Inte minst turistbussarna är viktiga, säger Joakim och fortsätter:

ANNONS

– Det känns väldigt skönt att kunna erbjuda matgästerna något vi själva kan stå för som vi gjort på egen hand. Vi har en hel del stammisar här också som kör från närliggande orter. Det blir en liten utflykt för dem.

Joakim Strauss.
Joakim Strauss. Bild: Annika Karlbom

Vill bygga hotell

Hur framtiden för Sveriges vägkrogar kan tänkas se ut är en svår fråga att besvara. Det finns knappt några privatägda ställen kvar i landet. Hamburgerrestaurangerna och kedjorna Rasta och Dinners är de stora aktörerna vid vägarna idag.

– Sen tror jag i och för sig aldrig att intresset för vällagad husmanskost kommer att försvinna. Men det finns ingen som vill investera i sådana här verksamheter länge. Det är för kostsamt och de riktigt bra lägena vid vägarna är för få, säger Bertil.

Har ni några nya utvecklingsplaner här?

– Det är klart att man funderat på att bygga hotell också. Men då behöver vi köpa mer mark. Vi får se, men ingenting är omöjligt, säger Joakim.

På frågan vilka favoriträtter de två herrarna själva har (om de får välja fritt från sin egen meny) kommer svaren snabbt: Bertil är väldigt förtjust i den stekta strömmingen.

– Och jag gillar nog oxbringan med rotmos bäst. Eller oxrulladerna, avslutar Joakim.

Bertil Hansén

Ålder: 65 år.

Bor: Tvååker.

Familj: Fru och två vuxna barn, två barnbarn och ytterligare ett barnbarn på väg.

Gör helst en ledig sommardag: ”Jag vill nog mest vara hemma och slappa.”

Bästa semestern: ”Jag är väldigt sportintresserad, inte minst av följer jag Luleå Hockey och åker på många av deras matcher. Men jag åker mycket utomlands på olika sportevenemang också.”

Bästa sommartipset i Halland: ”Vi åker gärna runt till alla trevliga gårdsbutiker och kaféer och tittar på den vackra landsbygden.”

Joakim Strauss

Ålder: 42 år.

Bor: Falkenberg.

Familj: Fru och två barn.

Gör helst en ledig sommardag: ”Jag åker gärna till Skrea strand, det gillar jag väldigt mycket.”

Bästa semestern: ”Jag jobbar oftast hela somrarna men vi brukar åka till Thailand på vintern.”

Bästa sommartipset i Halland: ”Vi är väldigt förtjusta i butiken Patriks Prylar i Halmstad. Där finns mycket kul, udda grejer.”

Recept

Bild: Annika Karlbom

Stekt panerad torsk med Budapestsås (4 personer)

ANNONS

Ingredienser:

800 gram torskfilé

Ströbröd

Smör

Gör så här:

Vänd filéerna i ströbröd och stek i pannan med rikligt med smör.

Sås

Ingredienser:

1 röd paprika

En halv gul lök

1 burk krossade tomater

1 dl crème fraiche

Fiskfond

Salt och peppar

Färsk dill

Gör så här:

Fräs hackad paprika och lök i kastrullen, blanda i resten av ingredienserna och koka på svag värme.

Servera med kokt eller pressad potatis.

Bild: Annika Karlbom

Kålpudding med gräddsås (4 personer)

Ingredienser:

1 kg fläskfärs

6 dl vatten

170 gram kokt pressad potatis

1 ägg

Salt och peppar

1 kålhuvud

Sirap efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.

Blanda färsen med vatten, potatis, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ugn cirka 45 minuter på 175 grader.

Gräddsås

Ingredienser:

2-3 msk vetemjöl

Vatten (eller steksky)

3 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2-3 tsk kinesisk soja

ANNONS

1-2 msk kalvfond

1-2 msk svartvinbärsgelé

Salt

Vitpeppar

Gör så här:

Rör ut vetemjölet med lite vatten eller steksky.

Blanda alla ingredienserna och låt koka upp. När såsen är i den konsistens du önskar, smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé, soja eller vinäger. Krydda med salt och vitpeppar.

Bild: Annika Karlbom

Smörgås med ägg och sill

1 skiva danskt rågbröd

Salladsblad

1 kokt skivat ägg

Inlagd sill

Skivad rödlök

Garneras med citron och dill.

Bild: Annika Karlbom

Budapestbakelse (8 stycken)

Ingredienser:

90 g strösocker

60 g malda hasselnötter

35 g majsstärkelse

125 g äggvita

90 g strösocker

300 g vispad grädde

Mörk choklad till dekoration

Florsocker

1 burk inlagda clementiner

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

Blanda hälften av strösockret med de rivna hasselnötterna och majsstärkelsen i en bunke.

Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt – lite i taget – resten av strösockret och vispa till en fast maräng.

Vänd ned de torra ingredienserna med en slickepott. Spritsa mellan 17-18 stycken plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret eller tills smeten tar slut.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 10 minuter, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 minuter. Ta ut kakbottnen ur ugnen och låt svalna.

ANNONS

Lägg på ett bakplåtspapper på kakbottnen och vänd den så att du har undersidan uppåt. Stryk på ett tunt lager grädde, sprid ut små clementinbitar och rulla ihop till en rulle.

Dela längden på 8 bakelser, ringla över lite smält mörk choklad och pudra på florsocker. Färdig att servera!

ANNONS