Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Amelie Alvarsson trodde att det rörde sig om en explosion först.

BEKRÄFTAT: Jordskalv i Halland

Flera personer vittnar om att de hörde en hög smäll på olika platser runt om i Halland. Strax efter klockan 21 kan Sveriges främsta expert bekräfta att ett jordskalv inträffat.

– Vi satt och kollade på film när det vibrerade i hela huset. Vi spolade faktiskt tillbaka och kollade om det kanske var filmen. Vi bor nära en grusväg och tänkte att det kanske var en stor lastbil som körde förbi, säger Amelie Alvarsson, boende i Derome.

Till en början vittnar flest om att de hört skalvet i Varberg. Men skalvet kändes alltså på olika platser i Halland. Ytterligare vittnesmål rasar in:

– Det kändes även uppe i Istorp, 2,5 mil norr om Varberg. Huset vibrerade under ett par sekunder, berättar Christoper Thorsson.

Britt-Marie Starkenberg bor i Varberg och var en av dem som kände av jordskalvet.

– Det lät som när du har en motorcykel nära dig som drar på ordentligt, liksom ett kraftigt brummande. Och man kände vibrationer. Jag har varit med om små jordskalv innan så jag kände igen känslan, menar Britt-Marie.


Det var vid 20:40-tiden som folk började skriva i sociala medier att de hört en kraftig smäll.

– Någon som just hörde eller kände av en smäll?? Hela vårt hus skakade här i Derome... skriver en Hallandsbo i Facebookgruppen "Varberg". 

Ett 30-tal personer skriver i samma tråd. De vittnar om samma höga smäll på olika platser runt Varberg.– Hela stan skakade till.. jordbävning? Skriver en annan.

Experten bekräftar

Strax efter klockan 21 kan Sveriges främsta expert bekräfta att ett jordskalv inträffat. Det visade sig vara ett mindre jordskalv på ungefär 2,0 på richterskalan.

– Det är precis på gränsen för vad en människa kan känna av, säger Reynir Bödvarsson på Svenska Nationella Seismiska Nätet i Uppsala.

Skalv av den här styrkan händer med jämna mellanrum på olika platser i Sverige och är inte särskilt ovanliga i Halland.

– Det är inget att vara orolig för och ligger väldigt långt ifrån något som skulle kunna vålla några skador. Om det skulle bli efterskalv är det i så fall inget man kommer känna av, säger Reynir Bödvarsson


På Räddningstjänsten Väst i Varberg har man inte fått in några samtal om en hög smäll. Däremot så hörde larm- och ledningsoperatören ljudet själv.

– Det var lite halvläskigt. Men det var över lika fort som det kom, det höll på bara några sekunder. Det är svårt att beskriva hur det kändes, det lät ungefär som en jättetung lastbil som kör över ett gupp.

Polisen bekräftar att man fått in många samtal som rör händelsen.

 

 

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här