Turistkarta
Turistkarta Bild: Bjorn Olsson

Bedragare slog till på flera platser — använde karta

En kvinna blev bestulen på sin plånbok på en restaurang och en anställd på Länsförsäkringar blev av med sin telefon. Nu varnar polisen för karttricket.

ANNONS
LocationLaholm||

En kvinna i Laholm hade tagit med sina barn för att äta på restaurang Shanghai på torsdagskvällen. Vid kvart i sex kom en man i 20-30-årsåldern in på restaurangen. Mannen var mörkhårig och cirka 170-180 centimeter lång. Han var iklädd munkjacka och pratade med viss brytning. På bordet vecklade han upp en karta som han visade barnen. Efter en stund undrade mannen om han kunde få smaka på colan som stod på bordet. Då sade kvinnan nej och bad honom att gå. Mannen packade då ihop sin karta och gick därifrån.

Inga vittnen till händelsen

Strax därpå upptäckte kvinnan att hennes plånbok och bilnyckel som legat på bordet var borta. Hon sprang ut på gatan för att se om mannen var synlig men han var borta.

ANNONS

I plånboken fanns 2500 kronor i kontanter, några kontokort och ett körkort. Enligt polisanmälan finns det inga vittnen till händelsen men polisen vill ha in alla eventuella iakttagelser.

Två män på Länsförsäkringar

Karttricket är vida känt och polisen Krister Andersson menar att om tjuvar har sitt tricks ser de ofta till att använda det. En liknande händelse, fast utan karta, inträffade på Länsförsäkringar i Laholm. I det fallet kom två män in på kontoret och pratade med en av de anställda. Männen ska båda ha varit 170 centimeter långa och den ena var kraftigare byggd än den andra. När männen hade lämnat saknades en mobiltelefon. Liknande anmälningar har gjorts i hela region Väst.

– Vi letar efter om det finns några bilder. Om det är någon som sett någon. Det kan ha funnits en person till inne på Shanghai och vi efterlyser iakttagelser, säger polisen Krister Andersson.

Tillvägagångssättet med kartan varnar polisen för i ett pressmeddelande. Antingen läggs kartan på bordet, över värdesakerna, eller hålls kartan upp framför brottsoffret under tiden som stölden genomförs. De varnar också för att det genomförts stölder ur handväskor på restauranger.

ANNONS