Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Bastian har inte fått träffa sin farmor och farfar

Lille Bastian fyller snart ett år. Men han har fortfarande inte fått träffa sin farmor och farfar. För Tiffany Adde och Fredrik Stillerud har första året som småbarnsföräldrar inte blivit som de tänkt sig.

Bastian tittar skeptiskt på fotograf Håkans stora kamera och verkar inte alls uppskatta att hamna i blickfånget. Pappa Fredrik försöker få Bastian på bättre humör genom att kasta honom upp i luften. Mamma Tiffany får upp ett munskydd som hon busar med framför sonen.

Men Bastians humör den här dagen speglar ganska väl sinnesstämningen vi alla haft det här året med coronapandemin.

Vi besökte paret Tiffany Adde och Fredrik Stillerud en vecka efter att Bastian kom till världen den 9 april förra året. De hade egentligen tänkt att föda i hemmet på Näset i Falkenberg. Men förlossningen drog ut på tiden och till slut tvingades de åka till BB i Varberg.

Då visste de inte riktigt vad som väntade under 2020.

Allt stängde ner efter sommaren

Nu har de snart levt ett år som småbarnsföräldrar i en vardag där coronapandemin dikterat villkoren. Första året blev inte som de tänkt sig.

– Sommaren var ju härlig. Men så fort det blev kallt stängde allt. Vi hade tänkt att gå till öppna förskolan, babyrytmik och ministuds. Det känns lite som man berövar sitt barn sociala aktiviteter, säger Fredrik Stillerud.

– Han har ju inte fått träffa många andra barn.

Tiffany försöker busa med Bastian med ett munskydd. Bild: Håkan Johansson
Tiffany försöker busa med Bastian med ett munskydd. Bild: Håkan Johansson

Vi står utanför huset som är förvandlat till en byggarbetsplats. Både bottenplattan och taket behövde rustas upp. Delar av villan är därför avstängd. Bastian verkar dock inte störas nämnvärt av stöket.

– Han är överallt, han tycker inte om att sitta still. Han är nyfiken och intresserad, beskriver Fredrik.

Tiffany Adde håller med om att året varit speciellt.

– Det har varit väldigt isolerat och lite sorgligt. Som förstagångsföräldrar vill man gärna träffa andra och dela med sig av sina upplevelser. Bolla med varandra och få klaga lite. Men det har inte varit möjligt, säger hon.

Farmor ledsen att inte få träffa sitt barnbarn

Värst har det kanske ändå varit att Bastian knappt fått träffa sina släktingar.

Fredriks föräldrar och syster bor i Norge. Mamman tillhör en riskgrupp och ingen av dem har fått träffa Bastian.

– Det är jättetråkigt. Framför allt min mamma har varit superledsen över att inte få träffa sitt barnbarn. Jag har försökt att trösta henne med att det ändå inte händer så mycket första året, att det blir roligare när han fyllt ett år, säger Fredrik.

Morfar bor på ett äldreboende och har träffat Bastian några få gånger utomhus. I januari reste Tiffany och Bastian till Schweiz för att träffa mormor.

– Vi var där i två veckor och jag fick sitta i karantän i tio dagar. Men mamma och Bastian kunde gå ut och umgås med varandra. När vi mötte mamma på flygplatsen fick hon ett leende av Bastian, det var gulligt, säger Tiffany.

Men trots frustrationen över de uteblivna sociala kontakterna så kan föräldrarna ändå se tillbaka på ett fint första år tillsammans.

– En stor fördel är att vi lärt känna honom väldigt bra. Han är med på allt vi gör, vi umgås ju hela tiden. Han har inte blivit ”mammig” eller ”pappig” utan känner sig trygg med oss båda, säger Fredrik.

– Vi har verkligen sett varenda steg Bastian tagit och njutit av tiden tillsammans, fyller Tiffany i.

Längtar efter sommaren

Nu längtar de ändå till sommaren och till vaccineringen. Både Fredrik och Tiffany har behov av att få komma ut och träffa vänner och familj.

– Vi gillar till exempel att åka till Köpenhamn och till små ställen på Jylland. Och att träffa kompisar. Sedan ska det bli skönt med sommaren och ändå få träffa folk på avstånd, säger Fredrik Stillerud.

Bastian fortsätter att iaktta Håkans kamera. Plötsligt anas ett snett litet leende. Kanske kan det vara ett tecken att vi går mot ett ljusare 2021.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!