Barnmorskorna Therese Edberg, Elinor Jönsson Odeback och Jessica Bernefjell anser att partnern borde få stanna kvar med den nyförlösta mamman på BB i Varberg.
Barnmorskorna Therese Edberg, Elinor Jönsson Odeback och Jessica Bernefjell anser att partnern borde få stanna kvar med den nyförlösta mamman på BB i Varberg. Bild: Anna Oscarson

Barnmorskorna tar strid för att partnern ska få stanna

BB-personalen tar nu upp kampen för att partnern till den nyblivna mamman ska få stanna på BB efter förlossningen.
– De här restriktionerna gör mer skada än nytta, säger Jessica Bernefjell, förtroendevald.

ANNONS
LocationVarberg||

I dagsläget får partnern vara med under själva förlossningen förutsatt att hen är frisk men direkt efter att barnet har fötts och det är dags för överflyttning till BB måste partnern åka hem. Barnmorskorna ser vilka konsekvenser detta beslut får, att det skapar problem på flera plan.

– Partnern exkluderas från den mest omvälvande, känslofyllda och ömtåliga tiden en förälder upplever och mamman tvingas bli lämnad ensam kvar efter den största kraftansträngningen hon troligen kommer att göra i sitt liv, säger barnmorskan Jessica Bernefjell, förtroendevald i Svenska barnmorskeförbundet.

Ingen avlastning första tiden

Eftersom barnet helst inte ska lämna BB-rummet med anledning av smittorisken kan personalen inte heller hjälpa till och avlasta mamman på samma sätt som en partner kan.

ANNONS

– Meningen med BB är att kvinnan ska få återhämtning fysiskt och psykiskt. Så blir det inte nu och vi ser att mammorna åker hem tidigare, innan amningen har kommit igång, säger Therese Edberg, barnmorska.

På BB i Varberg finns enbart enkelrum efter en påkostad renovering som gjordes för ett antal år sedan. Därmed anser barnmorskorna att det finns alla möjligheter för att partnern ska tillåtas vara kvar på ett smittsäkert sätt.

– Vid induktion, igångsättning, kan förlossningen dra ut på tiden i tre-fyra dagar. Då får partnern vara med men måste sedan åka hem när de ska förflyttas bara några dörrar bort, säger Elinor Jönsson Odeback, barnmorska.

Förlossningsrädslan har ökat

Både mamman och partnern antigen-testas när de kommer till förlossningen och efter 48 timmar. De har gjort anpassningar så att mammorna ska stanna inne på rummet hela tiden. De får inte ens gå ut och hämta kaffe utan blir serverade på rummen.

Att inte partnern får stanna har medfört att förlossningsrädslan har ökat. Många blivande mammor går hela graviditeten och oroar sig för BB-tiden.

– BB-mottagningen ser mer problem med amningen när de kommer på återbesök och att fler barn drabbas av ohälsosam viktnedgång, säger Jessica Bernefjell.

Tolv andra regioner låter partnern följa med till BB.

ANNONS

BB-personalen har försökt påverka sjukhusledningen att ändra på restriktionerna. Frågan togs upp på ett samverkansmöte men svaret som gavs var att Varbergs BB-avdelning måste vara lojal mot BB i Halmstad där det inte finns enkelrum. Även Västra Götalandsregionen saknar enkelrum och kan därför inte låta partnern stanna.

Barnmorskorna Elinor Jönsson Odeback, Therese Edberg och Jessica Bernefjell anser att partnern borde få stanna kvar med den nyförlösta mamman på BB i Varberg.
Barnmorskorna Elinor Jönsson Odeback, Therese Edberg och Jessica Bernefjell anser att partnern borde få stanna kvar med den nyförlösta mamman på BB i Varberg. Bild: Anna Oscarson

Dessutom finns en oro för att det skulle bli en anstormning av gravida som skulle söka sig till Varberg.

”Ologiskt” släppa på restriktioner

Personalen skickade också en skrivelse till samtliga landstingspolitiker där en lista med 72 namnunderskrifter bifogades. Bara två av dem svarade.

Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken, tycker att det är fint att personalen är engagerad i frågan.

– Vi står inför ett dilemma och det är viktigt att vi minskar smittspridningen. Det finns många hänsyn att ta men det vore helt ologiskt att släppa på restriktionerna nu, säger hon.

Nyblivna mamman Sanna Robertsson och hennes sambo har drabbats av restriktionerna. Ett par timmar efter att sonen Aston fötts fick hans pappa pussa honom hejdå och åka hem.

– Det kändes jättekonstigt och fel. Han går miste om de första dygnen, säger hon.

Om pappan hade fått stanna hade hon varit kvar någon dag till på BB men nu valde hon att åka tidigare.

Sanna Robertsson och Aston.
Sanna Robertsson och Aston. Bild: Privat
ANNONS