Nina Skantz, Jenny Ryttergard, Kersti Maasing och Josefine Gustafsson i den nya cellprovsavdelningen som öppnade i mars. Den har bidragit till att skapa trygghet för både patienter och medarbetare.
Nina Skantz, Jenny Ryttergard, Kersti Maasing och Josefine Gustafsson i den nya cellprovsavdelningen som öppnade i mars. Den har bidragit till att skapa trygghet för både patienter och medarbetare. Bild: Jari Välitalo

Barnmorskans dag ska belysa yrkets alla delar

I dag, onsdagen den femte maj, är det barnmorskans dag och dagen i ära hoppas kvinnohälsovården i Halmstad, Sveriges största mottagning, kunna nyansera bilden de tycker finns av barnmorskor.
– Vi som inte jobbar med just förlossning tycker att det finns så mycket mer, säger barnmorskan Jenny Ryttergard.

ANNONS
|

Genom livet och genom pandemin har barnmorskorna fortsatt att möta patienter med allt från samtal om preventivmedel till ultraljud och cellprovtagning. När det nu den femte maj är dags för barnmorskans dag hoppas barnmorskorna på kvinnohälsovården i Halmstad kunna bredda bilden av deras yrke.

– Det är ofta den förlösande barnmorskan det skrivs om och hon är jätteviktig. Men den här andra barnmorskan är precis lika viktig. Alla de möten och relationer vi får bygga upp över tid, oavsett vad mötet gäller, är fantastiska, säger Jenny Ryttergard, barnmorska och sektionsledare på kvinnohälsovården i Halmstad.

En attitydskillnad

På barnmorskans dag vill de trycka på att barnmorskor förutom att bistå vid förlossning finns som hjälp och stöd inte bara med graviditet och förlossning utan med hela den sexuella och reproduktiva hälsan, genom hela livet.

ANNONS

– På de här 15 åren som jag snart har varit här har man gått från att säga ”Men ska du inte vara på förlossningen först och bli en riktig barnmorska?” till att i dag faktiskt säga att du gör helt rätt som följer ditt hjärta och går direkt till kvinnohälsovården. Det har blivit en attitydskillnad i att alla barnmorskor inte måste gå samma väg.

Nina Skantz som är avdelningschef för kvinnohälsovården i södra Halland berättar att det är ett yrke som kräver att man kan mycket - om mycket.

– Vi tar ju hand om allt från unga vuxna på sitt första besök till att de kommer på sitt sista cellprov vilket kan innebära runt 64 och ibland äldre. Det finns en otrolig bredd på kompetensen här, säger hon.

– Att vi faktiskt följer de här personerna genom livets alla olika skeden är fantastiskt fyller kollegan Kersti Maasing i. Hon arbetar med ultraljud och har varit barnmorska sedan 35 år tillbaka.

I Södra Halland finns tre mottagningar som arbetar tillsammans, där kvinnohälsovården i Halmstad är Sveriges största mottagning med 23 barnmorskor. I Hylte och Laholm finns de två andra, som är några av Sveriges minsta mottagningar med två barnmorskor. Region Halland är även en av tre regioner i Sverige som har flest barnmorskor per kvinna i fertil ålder.

ANNONS

– Det är ju en barnmorskebrist i hela Sverige, så det är viktigt att få folk att stanna inom yrket och att vi gör det så bra som möjligt, säger Jenny Ryttergard.

En stor frustration

Pandemin har varit en annorlunda tid för många och så även gravida, vilket kan skapa oro. En förändring har varit att man gör sina besök och kontroller själv medan partnern får stanna hemma. Kvinnohälsovården har då möjliggjort för partnern att kunna delta vid besök hos barnmorskan digitalt.

– Det har varit en stor frustration för oss att inte kunna ingjuta den tryggheten i våra gravida patienter. Vi får aldrig glömma att det viktiga är just mötet och interaktionen i det mötet, oavsett pandemi eller inte, berättar Kersti Maasing och tillägger:

– De flesta uttrycker att det är tråkigt att man måste vara ensam men vi har erbjudit extra mycket bilder och kanske en liten filmsnutt från undersökningen, men de flesta tycker jag har en stor förståelse för att vi har restriktioner.

Att fortsätta med det digitala alternativet för närstående är något de tänker fortsätta med även efter pandemin.

Ett annat nytillskott som har fötts ur pandemin är att det i mars öppnades en ny mottagning, enbart för cellprov. Den nya mottagningen skyddar inte bara de gravida utan skapar trygghet och minskad trängsel för alla.

ANNONS

– Den nya cellprovsavdelningen har fått positiva konsekvenser ur både patient- samt medarbetarperspektiv, vilket är otroligt glädjande. Det blir mindre trängsel då man registrerar sig själv och sedan sätter sig och väntar.

Mångfacetterat yrke

Att barnmorska är ett mångfacetterat yrke är något de alla är överens om. För den som likt de anställda på kvinnohälsovården inte har sökt sig till förlossningen kan man arbeta med allt från gynekologi, ultraljud, föräldrautbildning, cellprov eller preventivmedel. För att bara nämna några.

Kollegan Josefine Gustafsson blev färdig med sin utbildning i januari och arbetade sin första dag på kvinnohälsovården i Halmstad bara några dagar senare. Trots sin korta tid i yrkeslivet känner hon redan nu att hon har hittat rätt.

– Jag tycker att det är en sån ära på så många sätt att få följa någon genom en graviditet, men även att på ett ögonblick kunna skapa förtroende och trygghet för en person som ska våga lägga sig i gynstolen för ett cellprov. Det känns som ett ärofyllt uppdrag att vara barnmorska, säger Josefine.

Även hon har känt av förväntan från omgivningen att man som barnmorska ska jobba på förlossningen, men kände själv tydligt var hon ville.

– Jag hade siktet inställt på kvinnohälsovården redan innan jag sökte utbildningen och fick det bekräftat under utbildningens gång. Det är precis det här jag vill göra - ha möten med personer där man får guida, stödja och stärka.

ANNONS
ANNONS