Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Barn kan behöva läggas in på sjukhus för att behandlas mot följder de fått efter de haft coronaviruset.
Jenny Lingman-Framme, överläkare inom barnmedicin på Hallands sjukhus, berättar att ett antal barn i Halland har behövt sjukhusvård för hyperinflammation som de fått som en följd av covid-19 och räknar med att det kommer finnas fler fall. Bild: Jari Välitalo

Barn sjukhusvårdas för följderna av covid-19

I Halland har ett antal barn behövt sjukhusvård efter att ha insjuknat och fått hyperinflammation som en följd av covid-19. Insjuknandet är dock väldigt ovanligt och de allra flesta barn klarar sig väldigt lindrigt undan covid-19, påpekar överläkare Jenny Lingman-Framme.

Under pandemin har det rapporterats om att barn som drabbats lindrigt av covid-19, och i vissa fall inte ens märkt att de varit sjuka, behövt vårdas på sjukhus för följderna av coronaviruset. Det handlar om att barn fått hyperinflammation som innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen och kan ge symptom som feber, magont, diarré, hudutslag och svullna lymfkörtlar. Det kan även påverka de inre organen vilket kräver behandling med läkemedel som dämpar immunförsvarets aktivitet.

– Det är följderna av covid-19. Vi tror att det är immunförsvarets reaktion på viruset, det blir överaktivt. De har blivit sjuka ungefär två till sex veckor efter de varit sjuka i covid, säger Jenny Lingman-Framme, överläkare inom barnmedicin på Hallands sjukhus.

I Halland hade man omkring fem fall av barn med hyperinflammation som följd av covid-19 under sommaren, under pandemins andra våg har man bara upptäckt enstaka fall. Samtliga har varit i skolåldern.

– Även om det är ovanligt räknar vi med att det kommer komma fler fall efter den här andra vågen, det har man sett på andra håll i landet, säger Jenny Lingman-Framme.

Inga barn i Halland har behövt intensivvård

I andra delar av landet har en del av barnen som insjuknat som en följd av covid-19 behövt intensivvård, i Halland har det inte funnits något sådant fall än. Barnen som insjuknat har återhämtat sig igen efter några dagars eller några veckors behandling. Det varierar hur allvarligt sjukt ett drabbat barn blir och det är inte alla i detta tillstånd som behöver vårdas på sjukhus. I dagsläget har inget barn avlidit i följderna av covid-19 i Sverige men det finns fall utomlands.

– De som har vårdats i Halland har kunnat vårdas på de vanliga barnavdelningarna. Ser vi på hur det har sett ut i landet har det varit ett antal barn som behövt intensivvård. Skulle det inträffa här så är det i första hand på vår vanliga intensivvårdsavdelning och i andra hand nyttjar man barnintensivvårdsavdelningar på andra håll i landet, säger Lingman-Framme som också påpekar att kapaciteten i Halland är god för att vårda barn.

– Skulle det ske så har vi beredskap och än så länge har vi inte upplevt att vi haft problem att få hjälp av intensivvården, fortsätter hon.

Ovanligt att barn blir allvarligt sjuka

I dagsläget vet man inte riktigt varför vissa barn drabbas av hyperinflammation som en följd av covid-19. Det forskas på om det finns något samband med barnens arvsmassa men än finns inget svar. Man har även sett att vuxna insjuknat på liknande sätt, men i ännu mindre utsträckning än hos barn.

Överläkare Jenny Lingman-Framme vill påpeka att det är väldigt ovanligt att barn drabbas av hyperinflammation som en följd av covid-19 och att de allra flesta barn som smittas av coronaviruset bara blir lindrigt sjuka. Hon ser inte heller att det finns något syfte med att stänga skolor av den anledningen.

– Den här komplikationen är inget som påverkar det beslutet med tanke på hur väldigt få barn som drabbas. Skulle man stänga skolorna skulle det innebära stora konsekvenser för väldigt många fler.

LÄS MER: Ett trettiotal barn med livshotande inflammation

Coronaläget i Halland (uppdaterad 11/1 2021)

Totalt antal fall: 15 163

Medelålder bland fall: 41,4 år

Antal som vårdas på sjukhus: 51

Varav på IVA: 8

Antal avlidna: 150

Medelålder bland avlidna: 84,7 år

Källa: Region Halland

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här