Bara de som behöver jobba på plats ska testa sig

Folkhälsomyndigheten lämnade under torsdagen nya besked om provtagning och karantän. Bland annat är det nu endast personer som behöver vara på jobbet och har symtom på covid-19 som ska testa sig. ”Provtagningen är extremt hårt ansträngd,” säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Halland.

ANNONS
|

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att rekommendationerna kring bland annat provtagning för covid-19 ändras.

Från och med nu är det endast personer som behöver vara på plats på jobbet eller i skolan och har symtom på covid-19 som ska testa sig, skriver Region Halland i ett pressmeddelande.

”Provtagningen är extremt hårt ansträngd. Nu har det kommit nya rekommendationer och det är avgörande att alla direkt börjar följa dem för att vi ska kunna erbjuda provtagning till dem som nu ska provta sig,” kommenterar biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Maria Löfgren.
Maria Löfgren.

Folkhälsomyndigheten lämnade också nya besked gällande karantän. Tidigare har familjemedlemmar behövt vara hemma i sju dagar när någon i hushållet testat positivt för covid-19. Nu kortas tiden till fem dagar, om personen inte själv har symtom.

ANNONS

Samtidigt slopas karantänkravet för symtomfria personer som är vaccinerade med tre doser, som har haft covid-19 under de senaste tre månaderna eller som har kritiska nyckelfunktioner enligt en lista som MSB tagit fram.

Karantäntiden för personer som är hemma med symtom utan att provta sig kortas också från sju till fem dagar.

”Dagens förändringar handlar om att på ett säkert sätt skapa förutsättningar för att vård och viktiga samhällsfunktioner ska kunna upprätthållas,” säger Maria Löfgren och tillägger:

”Stanna hemma om du är sjuk. Detta gäller oavsett om du har testat dig eller hur din karantänstid ser ut. Har du symtom ska du stanna hemma för att inte riskera att smitta andra.”

ANNONS