Bästa stavmixern under 500-lappen

En bra stavmixer ska finfördela maten, vara bekväm att arbeta med och inte alltför högljudd. Vi har testat åtta billiga modeller.

ANNONS
|

Soppor, smoothies, såser, puréer eller majonnäs – stavmixern är ett av kökets mest användbara redskap. En bra mixerstav behöver inte kosta skjortan. Det visar ett test av åtta modeller för under femhundra kronor, som Testfakta gjort på uppdrag av oss.

I testet undersöktes stavarnas förmåga att mixa sex olika typer av maträtter.

Bäst i test är Braun, som får högst betyg för en mixning som är greppvänlig och som inte spiller och skvätter under arbetet. Enda nackdelen är att Braun låter lite mycket.

Även Electrolux och Philips har mycket bra mixerprestanda. Den relativt dyra maskinen från Bosch har däremot svårt för att göra majonnäs. Resultatet blev inte lika fast och sammanhållet som för de bästa stavarna. Bosch får ändå ett högt totalbetyg eftersom den är klart tystast i testet.

ANNONS

Vad som gör en stavmixer bra eller dålig är en kombination av flera saker. Det räcker inte att bara titta på motorstyrkan, enligt Antje Sager, testledare vid SLG:s laboratorium i Tyskland som utfört testet.

–Minst lika viktigt är knivens skärpa, designen på själva mixerfoten och hur lång tid du kan köra maskinen. Flera av maskinerna i testet får enligt tillverkarna inte köras mer än 50-60 sekunder i sträck och därefter måste den vila i flera minuter, säger hon.

Två stavmixrar sticker ut som sämre än övriga: Menuett från Jula och Andersson. Båda har låg motorstyrka och maxtidsgräns för hur länge stavarna får köras. I manualen till Menuett står det till exempel att mixern inte får användas i mer än 50 sekunder, för att den inte ska riskera att överhettas. Samtidigt visar Electrolux att det går att få ett bra resultat på kort tid. Trots en maxtid på en minut klarar den alla mixerutmaningar galant.

–Jag kan tänka mig att många konsumenter struntar i de här tidsgränserna. Men då är risken att du kör sönder maskinen. I princip kan du heller inte reklamera den eftersom du inte använt den på ett korrekt sätt, säger Antje Sager.

ANNONS

Klart sämst betyg får stavmixern från Andersson, som till exempel inte klarar av att göra majonnäs överhuvudtaget. Och i detta fall är det inte tidsgränsen som är problemet.

–Det går helt enkelt inte att få ingredienserna att blanda sig trots att vi försökte minst fem gånger, säger Antje Sager.

Slutligen vill Testfakta utfärda en skvätt-varning för en av maskinerna i testet. Staven från OBH Nordica kräver två till tre gånger så mycket vätska som övriga modeller för att det inte ska stänka under mixningen.

Det tyska laboratoriet SLG har på Testfaktas uppdrag testat åtta stavmixrar under 500 kronor.

Mixerprestanda

Alla testade stavmixrar fick mixa sex olika rätter: sparrissoppa, grönsakspuré, grönsaksjuice, majonnäs och två olika sorters smoothie.

Laboratoriet bedömde hur jämnt och fint och jämnt slutresultatet blev samt hur mycket omixade rester som finns kvar i burken efter mixning.

För majonnäsen mättes även hur bra den håller ihop. Här placerade laboratoriet den färdigmixade majonäsen i en tratt och därefter mättes hur stor andel som släpper/rinner ned i tratten efter 5, 10 och 15 minuter. Ju mindre andel som släpper desto bättre.

Hanterbarhet

Laboratoriet undersökte hur lätta och bekväma mixrarna är att använda (ergonomi, vibrationer, funktioner etc). Dessutom undersöktes hur mycket som skvätter och spiller under mixningen.

Ljudnivå/Buller

Detta bedömdes av en expertpanel på laboratoriet.

ANNONS