Avsnitt 5: ”Ofattbart liten respekt för människoliv”

I förra avsnittet tyckte Anders Holmer att man kunde ha förståelse för vissa gärningspersoner som ansett att det handlat om nödvärn. Men den här gången, när de mest kallblodiga fallen tas upp, har han noll sympati. Det handlar om allt från pyromandåd mot barnfamiljer och kidnappning med hiv-hot, till rena rama avrättningar och att lämna tonårstjejer att dö i vinterkyla.

ANNONS
|

Du kan också lyssna på avsnittet i din poddspelare, sök på ’HP Krim’ eller på ’Hallandsposten’ för att hitta alla våra podcasts.

Vi har hunnit fram till det femte och sista avsnittet av podcast-serien om de sydhalländska rättsfall som stuckit ut mest under 2000-talet.

– Det är nästan ofattbart hur liten respekt de här gärningspersonerna haft för värdet av ett människoliv, säger HP-reportern Anders Holmer till Povel Arwidsson när de samtalar om de mest kallblodiga fallen.

LÄS MER:Avsnitt 4: ”Man kan förstå att de hamnade så fel”

LÄS MER:Avsnitt 3: HP krim: ”Jag var själv förföljd av en stalker i flera år”

LÄS MER:Dags för avsnitt 2 av HP krim

LÄS MER:Nu släpps HP krim avsnitt 1

För att ge lite perspektiv på hur jämförelsevis tryggt det ändå är i vårt land – trots alla alarmerande nyheter – pratar de också om att det faktiskt var vanligare med dödligt våld i Sverige i slutet av 1980-talet än vad det är i dag.

ANNONS

I snitt brukar 100 personer om året dödas av våld i Sverige. Hade vi legat på samma nivåer som i USA skulle det ha handlat om 500–600 om året. Med Rysslands nivåer skulle 1 000 personer om året dö av våld i Sverige – och med Venezuelas hade det rört sig om 8 000 personer.

– Så vi ska kanske vara glada över att sådana här hemska fall fortfarande är så ovanliga att de blir väldigt stort uppslagna i HP, säger Anders Holmer och jämför med en tidning från Boston som har en notisspalt med mord.

LÄS MER:Ny serie: Widiksons rättsfall är inte det första utdragna

LÄS MER:Styckmord och tortyr var de mest makabra

LÄS MER:Ångest, hat och psykos bakom blodiga mord

LÄS MER:Därför räknades inte skott och knivhugg som självförsvar

LÄS MER:Kallblodiga gärningsmän bakom rena rama avrättningar

ANNONS