Maria Löfgren pratar om den ökade smittspridningen i Halland
Biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren gästade Hallandspostens podcast Veckans viktigaste. Lyssna på avsnittet i spelaren nedan. Bild: Roger Larsson

Avsnitt 23: Maria Löfgren om det oroande pandemiläget i Halland

Varför fortsätter coronaviruset spridas när så många är vaccinerade? Varför blir vi så skrämda av nya varianter på viruset? Och hur är det egentligen att vara smittskyddsläkare under en pandemi? Det är några av frågorna som besvaras i det senaste avsnittet av Veckans viktigaste med smittskyddsläkare Maria Löfgren.

ANNONS
|

Smittspridningen i Halland fortsätter förvärras, på bara några veckor har antalet nya fall mångdubblats. När HP får en pratstund med Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland, frågar vi hur det kunde bli så här. Över 80 procent av hallänningarna är dubbelvaccinerade, borde inte grafen i stället visa tvärt om?

– Vi vet att inget vaccin är 100-procentigt och vi vet att skyddseffekten avtar över tid. Nu har vi sett att vi är i ett läge där skyddseffekten för de som vaccinerades först och tillhör de äldre grupperna har börjat avta. Det är därför det är så viktigt att man då fyller på skyddet med en tredje dos, svarar Maria Löfgren som inte utesluter att fler doser än så kommer behövas.

ANNONS

LÄS MER:Fler åldersgrupper släpps in för tredje dosen

Samtidigt som den senaste statistiken beskrivs som oroande är Halland, och resten av Sverige, långt från hur det var som värst. I dagsläget handlar det fortfarande om relativt få som läggs in för sjukhusvård eller avlider i covid. För den stora majoriteten innebär viruset lindrig sjukdom, är smittspridningen då ett så stort problem? För att sammanfatta Maria Löfgrens svar: ja, det är det ändå. Mer utvecklat säger hon så här:

– Om vi visste att vi bara har att göra med en lindrig sjukdom som bara ger lite snuva och inget mer, då hade man fått landa i det läget. Men nu ser vi en ökningen av personer som behöver sjukvård och vi vet att en del drabbas av väldigt långvariga besvär efter en covidinfektion. Det är fortfarande så att det är en så pass allvarlig sjukdom för en del att vi behöver vidta åtgärder även om många också får en lindrig sjukdom. Vi behöver en solidarisk hantering av det här som gör att vi alla kan känna oss trygga i samhället.

LÄS MER:Dubbelt så många covidfall i Halland på en vecka

För att hantera den ökande smittspridningen har nygamla restriktioner varit på tapeten igen. HP har tidigare rapporterat om att bland annat Region Blekinge inför lokala restriktioner men att Halland inte är där i nuläget. Även Folkhälsomyndigheten flaggar för att fler restriktioner kan vara nära.

ANNONS

Det är ett viktigt verktyg konstaterar Maria Löfgren, men måste avvägas noga. För att det ska vara värt att införa restriktioner som har stor påverkan på många människors liv måste det också säkerställas att de har tillräckligt stor effekt menar hon.

LÄS MER:Blekinge inför restriktioner – Halland avvaktar

– Det är en jätteviktigt avvägning för att inte begränsa människors liv mer än nödvändigt, vi ska inte lägga på massa restriktioner utan att ha koll på att det kommer ge effekt.

Lyssna på Maria Löfgrens tankar om en fjärde våg, vaccinmoståndare och möjliga restriktioner i spelaren ovan.

Prenumerera på Veckans viktigaste i din poddspelare:

iTunes (Podcaster-appen till iPhone)

Spotify

Google podcast

Acast

Lyssna även på förra veckans avsnitt:

I Hallandspostens podcast ”Veckans viktigaste” pratar vi om de allra viktigaste och mest relevanta nyheterna och snackisarna från Halmstad, Laholm och Hylte.

ANNONS