Att göra på semestern i Halland utan risk för coronasmitta

Rosi Magnusson är strateg på Visit Halland. Här tipsar hon om bra saker att göra i sommar – om du vill turista tryggt och undvika onödig risk för coronasmitta.

ANNONS
|

På Visit Halland – Region Hallands besöksnäringsavdelning – vill man först och främst tipsa om den nya appen ”A day in Halland”. Rosi Magnusson berättar att den ger förslag på saker att uppleva inom olika kategorier beroende på var i länet du befinner dig.

På startsidan får man frågan om vad man vill göra och sen kan man klicka på till exempel ”handla närproducerat”, ”gå på museum”, ”vandra” eller ”bada i sjöar”. Många fler alternativ finns. I år har man dessutom fyllt på appen med mängder av tips som fungerar bra i coronatider. Appen går att ladda ner i både App Store och Google Play.

ANNONS

– En ny funktion med appen är att vi kan skicka ut pushnotiser och därigenom sprida kännedom om eventuella trängselsituationer. I år vill vi verkligen ge människor en möjlighet att turista tryggt, säger Rosi Magnusson och fortsätter:

– I appen kan man också skapa egna favoritlistor och sedan dela med vänner.

Rosi Magnusson.
Rosi Magnusson. Bild: Agneta Kristiansson

Besök mindre evenemang

Rosi har själv många bra förslag på saker att göra i Halland sommaren 2020 – oavsett om du är turist eller hallänning som semestrar på hemmaplan. Ett tips är att gå på natur- och stadsguidningar.

– De finns på flera olika teman. Halmstad har också en konstkarta som ger möjlighet att gå runt bland konsten i staden på egen hand.

Dessutom finns mängder av mindre evenemang för den som är sugen på att lära sig mer om till exempel natur eller insekter. Äskhults By söder om Kungsbacka erbjuder också en specialguidning på temat ”Kärlek och hälsa” vid flera tillfällen under sommaren.

– Annars kan man på egen hand besöka ett okänt naturreservat, handla närproducerat i någon av alla våra gårdsbutiker eller besöka ett självplock för blommor eller bär.

– Eller varför inte uppleva solnedgången på Sveriges framsida! Det går att göra varje kväll vid kusten så länge vädret är någorlunda klart.

ANNONS

I år vill Rosi Magnusson helst inte tipsa om de stora, välkända besöksmålen. Förhoppningen är snarare att sprida ut folk.

– Vi vill ju inte att alla ska åka till samma platser, då blir det folksamlingar.

Hallifornia i annorlunda tappning

Normalt sett i juli arrangeras actionsport- och livsstilsfestivalen Hallifornia i Varberg under tre dagar. I år blir det ingen stor festival på grund av pandemin, men arrangörerna utlovar att de kommer att genomföra ”trygga och inspirerande saker” i Varberg under juli månad ändå. För mer information besök hallifornia.se.

– Festivalen kommer att vara mer utspridd över tid och rum i år, säger Rosi.

Det här var några korta tips från regionens sida inför sommaren 2020 – behöver du fler så ta en titt på listan i slutet av artikeln. En sak är säker: Det finns gott om grejer att göra i Halland i år, trots coronapandemi och trots att många stora evenemang och konserter är inställda.

Ön Nidingen – en bra plats i sommar.
Ön Nidingen – en bra plats i sommar. Bild: ANDERS ANDERSSON

Fler tips på säkra saker att göra i sommar

  • Besök en utsiktsplats: Fjärås Bräcka i Kungsbacka kommun (därifrån ser man både havet och sjön Lygnern), Smörkullen i Falkenberg och Skallen och Galgberget i Halmstad kommun är bara några exempel.
  • Ägna dig åt utomhusyoga.
  • Testa Stand-up-paddle/SUP i hav, åar eller sjöar.
  • Besök ön Nidingen, 20 minuter med båt från Gottskärs hamn: En ö med dubbelfyrar, ett rikt fågelliv och havet och himlen som sällskap.
  • Bada – kanske hitta en helt ny strand att bada på?
  • Fiska i hav, sjö eller i någon av Hallands åar.
  • Vandra längs Hallandsleden eller på någon av alla kortare vandringsleder.
  • Cykla Kattegattleden eller någon mindre känd cykelled.
  • Ät glass.

Tips ovan från Rosi Magnusson. För mer information ladda ner appen ”A day in Halland” eller besök visithalland.com.

ANNONS