Från och med början av nästa år ska hallänningarna kunna bli en del av tjänsten sms-livräddare. ”Jag är riktigt glad för det här beslutet”, säger Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa.
Från och med början av nästa år ska hallänningarna kunna bli en del av tjänsten sms-livräddare. ”Jag är riktigt glad för det här beslutet”, säger Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa. Bild: Sms-livräddare och Staffan Gustafsson/Arkiv

App ska hjälpa hallänningar att rädda liv

Från och med nästa år får hallänningarna möjlighet att vara med och rädda liv. Detta genom en snillrik app som larmar när någon får ett hjärtstopp i närheten. Region Halland satsar nu två miljoner kronor på sms-tjänsten.

ANNONS
|

– Jag är riktigt glad för det här beslutet. Framför allt kommer det hjälpa oss att rädda liv, men det innebär också att vi som invånare får en chans att göra skillnad för varandra, säger Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa.

Varje år drabbas cirka 6 000 svenskar av ett plötsligt hjärtstopp, varav cirka 200 i Halland. För varje minut med hjärtstopp ökar risken att dö med tio procent. Det är alltså livsviktigt att komma igång med hjärt-lungräddning snabbt.

Kan rädda sex liv per år

Enligt ett beslut i regionstyrelsen ska nu Halland ansluta sig till en apptjänst som kallas sms-livräddning. Den innebär att SOS Alarm, samtidigt som de dirigerar ut en ambulans, skickar ett larm till personer som befinner sig inom 500 meters avstånd från den person som drabbats. Tanken är att någon av dessa kan inleda hjärt-lungräddning i väntan på ambulans.

ANNONS

– Även om vi har en bra ambulanssjukvård så kan vi inte nå alla inom några minuter. Vi räknar med att sms-livräddarna kan bidra till att ytterligare sex personer per år överlever ett hjärtstopp, säger Ann Molander.

För att kunna ingå i tjänsten ska man vara 18 år och kunna hjärt-lungräddning. När man får ett larm kan man välja att ta det eller inte. Trycker man ”ja” så får man upp en karta där man ser var den drabbade befinner sig, och även var närmaste hjärtstartare finns.

– I appen finns också instruktioner om hur man gör hjärtkompressioner. Man kan även ha SOS med i luren som stöd, säger Ann Molander, som själv redan är sms-livräddare, men inte kunnat nås av larm i Halland.

Hinner före ambulansen

Halland blir nu det åttonde länet som ansluter sig till tjänsten, som bygger på ett samarbete mellan SOS Alarm, det företag som utvecklat appen och Sveriges Hjärtstartarregister. I Stockholm har en utvärdering visat att sms-livräddarna är först på plats vid vart fjärde hjärtstoppsfall.

Kostnaden för tjänsten, inklusive en kontaktperson för sms-livräddarna, ligger på cirka två miljoner kronor första året och därefter cirka en miljon per år.

– Vi kommer att ta det inom ramen för vår nämnds budget och hoppas kunna komma igång med tjänsten i februari-mars nästa år, säger Ann Molander.

ANNONS

Läs även: Halland intresserat av livräddning via sms

ANNONS