Region Halland har numera inga avtal med Apotekstjänst, men har legat i tvist med dem tidigare. Nu hävdar bolaget att Halland och Västra Götaland gjort en otillåten direktupphandling av dosförpackade läkemedel och kräver ett skadestånd på drygt 21 miljoner kronor.
Region Halland har numera inga avtal med Apotekstjänst, men har legat i tvist med dem tidigare. Nu hävdar bolaget att Halland och Västra Götaland gjort en otillåten direktupphandling av dosförpackade läkemedel och kräver ett skadestånd på drygt 21 miljoner kronor. Bild: Pontus Lundahl/TT och Emma Hesselgren

Apotekstjänst stämmer regionen på miljonbelopp

Privata bolaget Apotekstjänst stämmer Region Halland och Västra Götalandsregionen på över 21 miljoner kronor. Enligt företaget har de båda regionerna gjort en otillåten direktupphandling av dosförpackade läkemedel och vållat företaget ekonomisk skada.

ANNONS
|

Apotekstjänst har vid flera tillfällen varit i blåsväder, senast i höstas då man misslyckades med att leverera tillräckligt med sjukvårdsmaterial till fem regioner och hundratals operationer fick ställas in.

Läs mer: Apotekstjänst skyller på informationsbrist

Region Halland har numera inga avtal med bolaget, men har legat i tvist med dem tidigare. 2013 vann det då nystartade Apotekstjänst en upphandling av dosförpackade mediciner som Halland och Västra Götaland gjorde gemensamt.

Ganska snart blev man dock oense om den ersättning som bolaget skulle få och Apotekstjänst hotade med att stoppa sina leveranser av läkemedel. Efter en ny upphandling blev i stället statsägda Apoteket AB leverantör av dosdispensering till Halland och Västra Götaland.

ANNONS

Läs mer: Nytt avtal på gång med Apotekstjänst

Den stämningsansökan som nu lämnats in till Halmstads tingsrätt handlar om att avtalet med Apoteket AB förlängts fler gånger än vad som är tillåtet. Enligt Apotekstjänst skulle det istället ha gjorts en ny upphandling och företaget menar att man då hade haft goda chanser att ta hem kontraktet.

Bolaget vill att Region Halland ska dömas att betala nästan 3,2 miljoner i skadestånd och Västra Götalandsregionen nästan 18 miljoner kronor. Regionerna har nu ett par veckor på sig att ge sin bild av saken till domstolen.

ANNONS