Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittspridningen i Halland är fortfarande hög, men efter två veckor med över 2 000 nya fall per vecka sjönk antalet under förra veckan till 1 454 och närmar sig de nivåer som gällde under december. Bild: Johan Nilsson/TT
Smittspridningen i Halland är fortfarande hög, men efter två veckor med över 2 000 nya fall per vecka sjönk antalet under förra veckan till 1 454 och närmar sig de nivåer som gällde under december. Bild: Johan Nilsson/TT

Antalet nya covidfall har minskat med en tredjedel

Antalet nyupptäckta covidfall i Halland sjönk med en tredjedel under förra veckan jämfört med veckan dessförinnan. Ett välkommet trendbrott?

– Vi får hoppas att det fortsätter sjunka, men det kan fortfarande vara en effekt av att många inte var på sin arbetsplats eller i skolan under julhelgerna. När vi nu är tillbaka finns en risk att smittan ökar, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Det nya året fick för Hallands del en tung inledning med kraftigt ökad smittspridning, inte minst i de södra länsdelarna. Under vecka 1 hade Halland störst andel smittade i Sverige, näst efter Skåne, och både Halmstad och Hylte hörde till landets mest drabbade kommuner.

Läs mer: Södra Halland utmärker sig nationellt i smittspridningen

Antal och andel smittade minskar

När Region Halland nu summerat förra veckans provtagningar och provsvar ljusnar bilden en aning. Efter två veckor med över 2 000 nya fall per vecka sjönk antalet till 1 454 och närmar sig de nivåer som gällde under december.

För andra veckan i rad minskade också andelen positiva provsvar och uppgår nu till cirka 15 procent. Sista veckan i december fick hela 21,5 procent bekräftat att de var smittade.

Fortsatt många som sjukhusvårdas

Även om antalet nya fall skulle avta så kommer troligtvis belastningen på sjukvården att fortsätta vara hög ett bra tag till. De som blir svårt sjuka i covid-19 blir det oftast en bra bit in sjukdomsförloppet.

På måndagsmorgonen vårdades 62 hallänningar på Hallands sjukhus med covid-19, en ökning med 13 personer sedan i fredags. Sex av dem var inlagda på IVA, vilket är en minskning med två personer. Antalet avlidna är inte uppdaterat.

Sedan i fredags har 248 ny fall av covid-19 rapporterats in.

Coronaläget i Halland (Uppdaterad 18/1 2021)

Totalt antal fall: 16 737

Medelålder bland bekräftade fall: 41,1 år

Antal som vårdas på sjukhus: 62

Varav inlagda på IVA: 6

Källa: Region Halland

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här